'Devletin tutsakların parasında gözü var’

'Devletin tutsakların parasında gözü var’

Kırıkkale F Tipi Cezaevi idaresi, cezaevinde bulunan müebbet cezalı tutsak Fikret Aslan’dan “yediğinin karşılığı olarak iaşe bedeli” istediği ortaya çıktı. Konuyu tam anlamıyla skandal ve hukuksuzluk olarak değerlendiren TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Havva Özcan, “Bu tüccar zihniyetidir. Devletin tutsakların parasında gözü var” dedi.

Kırıkkale F Tipi Cezaevi idaresi, müebbet hapis cezalı tutsak Fikret Aslan’dan iaşe bedeli istedi. Cezaevi idaresi Şubat ayında Aslan’dan “yiyecek bedeli” olarak 728 TL istemesi üzerine Aslan, konuyu yargıya taşıdı. Nüfusa kayıtlı olduğu Malatya’nın Kuluncak İlçesi Vergi Dairesi tarafından cezaevinde bulunan Aslan’a gönderilen “ödeme emri” ile durumdan haberdar olan Aslan’ın Malatya İdare Mahkemesi’ne açtığı dava halen devam ediyor.

Konuya ilişkin cezaevinden TUHAD-FED Ankara Temsilciliği’ne bilgi veren Aslan, “En son mahkeme bir vasi tarafından davanın açılabileceğini belirterek, vasiden bu anlamda izin belgesi ve vesayet makamı onayı istiyor. Kuluncak Mal Müdürlüğü’nden gelen belgede cezaevi müdürlüğünün paranın hesaptan kesilip gönderileceğini belirtiyor. İtiraz edilince para hesaba ekleniyor. Buna göre: paranın hesapta kesilmesi hukuksuzluktur, bu gelir değildir. Aile gönderiyor. Sosyal güvencemiz yok. Bunun için emanet paradır diyor. Hukuka aykırı olarak paraya el konulmaya çalışılıyor” dedi.

TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Havva Özcan da tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde yattıkları süre içinde “yiyip içtiklerinin bedeli”nin istenmesinin tam bir hukuksuzluk ve skandal olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hukuki bir yanı yok. İnsanları ailelerinden ayırıp uzak yerlerdeki cezaevlerine sürgün ediyorsun. Yetmiyormuş gibi yediğinin içtiğinin parasını isteniyor. Tutuklu ve hükümlülere devlet yiyecek vermesin o zaman. Aileler alıp götürsün gıda ihtiyaçlarını. Böyle bir haksızlık kabul edilemez. Devletin resmen tutukluların parasında gözü var.”

‘TÜCCAR ZİHNİYETİ’

Cezaevi idaresinin talep ettiği paranın ödenmemesi halinde Aslan adına ailesinin yatıracağı paradan kesilerek bunun tahsil edilmek istendiğini belirten Özcan, “Zaten elektrik, su parası alınıyor. Aileler zaten maddi sıkıntı içinde. Ziyarete de gelemiyor, doğru düzgün para da yatıramıyor. Bu tam anlamıyla tüccar zihniyetidir” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl Bingöl M Tipi Cezaevi’nde tutulan Müslüm Tıkız’dan da 2006-2008 yılları arasında kaldığı Edirne F Tipi Cezaevi de iaşe bedeli olarak 4 bin 846 TL istemişti. Tıkız, konuya ilişkin BDP Genel Merkezi’ne gönderdiği mektupta “İki çocuğum ve eşim zaten ekonomik olarak sıkıntıdayken, suçsuz yere sadece Kürt olduğum için beni cezaevine atanlar, üstüne üstlük bir de yemek parası istiyor. Peki soruyorum, benden özgürlüğümü çalanların hesabını kim verecek? Ekonomik durumum bu borcu ödemeye yetmiyor. Kamuoyunun da duyarlı davranarak, yaşananlara karşı sessiz kalmamasını istiyorum” diyerek çağrıda bulunmuştu.