GÖRÜNTÜLÜ

Dîlok Newrozu’nda binler Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi

Newroz bayramı, Dîlok’ta da binlerce kişiyi bir araya getirdi. Kutlamaya Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi damgasını vurdu.

NEWROZ DÎLOK

Kentin Şehit Kamil ilçesinde gerçekleşen kutlama, “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” (Şimdi özgürlük zamanı. Ayağa kalk) sloganıyla organize edildi. 

Eski Tur Otobüsleri Alanı’nda sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan binlerce kişi, kadınlar ve gençlerin de yoğun katılımıyla Newroz coşkusunu yaşadı.

Kiras-fîstan ve şal-şepik gibi geleneksel kıyafetlerin dikkat çektiği kutlamada, sarı kırmızı yeşil flamalar taşındı. 

Alanda açılan pankartlarda ise “Mizgîniya herî mezin azadiya gelan e” (En büyük müjde halkların özgürlüğüdür) gibi mesajlar yer aldı. 

Alanda sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar yükseldi.

Newroz Tertip Komisyonu adına konuşan DEM Parti Dîlok Eşbaşkanı Mehmet Satan, kutlamaya katılanları selamlayarak başladığı konuşmasında, Newroz’un direnişin sembolü olduğunu vurguladı. 

Halepçe Katliamı’nın yıldönümüne de dikkat çeken Mehmet Satan, “Bütün diktatörlerin sonu Saddam gibi olur” mesajını verdi.

DEM Parti PM Üyesi Mehmet Bozgeyik ise, halkın iradesini gasp edenlerin 31 Mart yerel seçimlerinde sandığa gömüleceğini ifade etti. 

Ekonomik krize de değinen Bozgeyik, halkın yoksullaştırıldığını ve rantçı anlayışın son bulması gerektiğini belirtti.

Kutlamada Babetna grubu sahne alırken, 33 yıl tutsaklıktan sonra tahliye edilen Kasım Karataş bir konuşma yaptı. Karataş, “Direnen arkadaşlarım sizi devrimci duygular ile selamlıyor. Onların sesi olun. Onların umudu sizlersiniz. Arkadaşlarımız direniyor ve direnecek. Onlara sahip çıkarsanız, onlar kazanacak. Birlik ruhu ile direnişi büyütmemiz gerekir. Birliğimizi güçlendirirsek zindandaki yoldaşlarımıza sahip çıkarız" dedi.

DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllardaki Newroz değerlendirmelerini paylaşarak, “Tecride karşı sonuna kadar direneceğiz. Kürt sorununun demokratik çözümü olana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Kutlamanın sonunda Newroz ateşi yakıldı ve alandaki coşku daha da yükseldi. Kolektifa Ritmên Azad'ın şarkıları eşliğinde halaylar çekilerek kutlama sona erdi.