DİSK’li kadınlar: Tüm emekçiler Kobanê direnişini sahiplenmeli
DİSK’li kadınlar: Tüm emekçiler Kobanê direnişini sahiplenmeli
DİSK’li kadınlar: Tüm emekçiler Kobanê direnişini sahiplenmeli
Amed, Ankara ve İstanbul’dan gelerek sınır hattındaki direniş nöbetine katılan DİSK’li kadınlar, Kobanê direnişinin aynı zamanda emekçilerin ve kadınların direnişi olduğunu söyledi. Tüm emekçilere direnişi sahiplenme çağrısı yapan kadınlar, direnişin zaferle sonuçlanmasının emekçiler için de kazanım olacağının altını çizdi.
Amed, Ankara ve İstanbul'dan gelen 16 kişilik DİSK Kadın Komisyonu üyeleri, Kobanê-Suruç sınır hattına yaptıkları ziyaretin ardından direnişi ajansımıza değerlendirdi. Direnişin anlamına ve önemine dikkat çeken DİSK’li kadınlar, direnişin özellikle emekçiler ve kadınlar için büyük bir anlam ifade ettiğini kaydetti. DİSK Kadın Komisyonu Üyesi Nebile Irmak Çetin, Kobanê direnişinin emekçiler için önemli olduğunu emekçilerin ve sendikaların bu direnişi sahiplenmesi gerektiğini belirtti.
SÖMÜRÜ ARAÇLARI AYNI
Çetin, sendikaların Kobanê direnişini doğru okumadığına vurgu yaparak, bunun Türkiye’deki sendikalarda erkek egemen zihniyetin hâkim olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Çetin, bu sebeple sendikaların neyi ve kimi temsil ettiklerini hatırlamaları gerektiğini söyledi. Çetin, kimliği ve hakları saldırı altında olan Kobanê’deki kadınlar ile şehirlerde merdiven altlarında kayıt dışı çalışan, işyerinde emeği sömürülen, bedenine ve kimliğine müdahale edilen kadınların aynı sömürü araçları tarafından sömürülmeye çalışıldığının altını çizdi. Bunlara karşı Kobanê direnişinin tüm emekçilerin sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Çetin, direnişin zaferle sonuçlanmasının emekçiler için de kazanım olacağının kaydetti.
‘KOBANÊ DİRENİŞİ KADINLARIN DA DİRENİŞİDİR’
Ankara’dan gelen komisyon üyesi Hatice Özarslan ise, kendilerinin de taşeron olarak çalıştıklarını bu yüzden Kobanê direnişinin tüm emekçi kadınların direnişi olduğunu gördüğünü söyledi. Diyarbakır’dan gelen komisyonun bir diğer üyesi Remziye Yünce ise, Diyarbakırlı emekçi kadınlar olarak gelen cenazelerin onlarda çok ciddi bir direnç yarattığını Diyarbakır’ın Kobane’ye dönüştüğünü özelikle 6-7 Ekim eylemlerinin dönüm noktası olduğunu hatırlattı.
‘DİRENİŞ BATIYA ANLATILMALI’
İstanbul’dan gelen DİSK Kadın Komisyonu Üyesi Sema Barbaros ise, direnişin hâlâ devam ettiğini bunu özellikle batıya anlatmanın önemli olduğunu belirterek, direnişi döndükleri zaman yükseltmek için mücadele edeceklerini vurguladı. Kadınların bu direnişi sahiplenme noktasında eksik kaldığını da sözlerine ekleyen Barbaros, bunda AKP politikalarının etkili olduğunun altını çizdi. AKP’nin özellikle savaşın sınırların ötesinde olduğunu dile getirmesinin politik bir söylem olduğunu kaydeden Barbaros, buraya geldikleri zaman savaşın uzakta olmadığını aksine sınırın olmadığını savaşın yanı başımızda olduğunu gözlemlediğini belirtti.