Diyarbakır 'KCK'de sadece 10 tahliye
Diyarbakır 'KCK'de sadece 10 tahliye
Diyarbakır 'KCK'de sadece 10 tahliye
BDP milletvekilleri, belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 108'i tutuklu 175 kişinin yargılandığı Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "KCK" ana davasında mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme aralarında dört belediye başkanının olduğu 10 kişi hakkınta tahliye kararı verdi.
Aralarında BDP milletvekilleri, belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin de bulunduğu 108'i tutuklu 175 kişi hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın duruşmasında, avukatların savunmaları ardından mahkeme esasa ilişkin kararını açıkladı.
Tutuklukların savunmalarına ilişkin ilk sözü alan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, davanın hukuksuz olduğunu belirterek, "İddianame bütünsel hakları ihlal etmiştir. Mahkeme ise, TBMM'nin çıkardığı yargı paketlerini göz ardı ediyor. Tutukluluk durumu bir haksızlığa neden olmuştur. Bu dava gelecek nesillere tez konusu olacaktır" diye konuştu. Elçi ardından konuşan Avukat Mehmet Emin Aktar ise, Hatip Dicle'nin DEP milletvekili iken Meclis'te yaptığı konuşmayı hatırlatarak, "19 yıl sonra yine aynı şeyler yaşanıyor. Bu dosyanın tek mağduru burada tutuklu olanlardır. Biz avukatlar olarak bu davada başarısız olduk. Davaya gelerek meşrulaşmasını sağladık. Kürtlerin temsilcileri burada 'terorist' ilan ediliyor" şeklinde konuştu. Aktar ardından söz alan Av. Meral Danış Beştaş, iddianamenin ceza usullerine göre aykırı olduğunu ifade ederek, "Siyasetle hukuk karıştığında, hukuk katlediliyor. Bu dava buna örnektir. İddianamede kriminal hangi suç var? Sorulan soruların hepsi siyasidir. Siyasi ilişkilerin yargılanması siyasi değerlendirmeye neden oluyor" şeklinde konuştu.
Beştaş, "Böyle bir davada nasıl hukuki bir savunma nasıl yapacağız" diyerek, tutuklu seçilmişlerin şahsında onlara oy verenlerin haksızlık yapıldığını söyledi. "Müvekkillerin geçmişlerini katarak bir hesaplama yaptım. Müvekkillerin şimdiki tutukluluk süresiye birlikte toplam bin yıllık bir hapis yatmışlar. Eskiden Kürtçe konuşan para cezası verirlerdi, şimdiyse ana dilde savunma yapmak isteyenden para alıyorlar. Zihniyet aynı değişmesi lazımdır" dedi. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar avukatlar savunmalarını yapmaya devam etti. Savunma yapan avukatlarından biri olan Av. Öztürk Türkdoğan, mahkemenin gidişatına bakıldığında davanın uzayacağını söyleyerek, "Bu nasıl yargılamadır? 4 yıldır biz daha yargılamanın ortasına gelmiş değiliz. Heyetin adilane yargılamayı göz önüne alarak tutuksuz yargılamayı göz önüne almalıdır. Bu davada bütün deliller toplanmıştır. Tutukluluğun devamına neden olacak neden olacak hiçbir koşul yoktur. 'O şunu bu şunu söylemiş' mantığıyla hazırlanmış bir iddianame var karşımızda" dedi.
Pazartesi sabahı başlayan mahkeme gece yarısına kadar devam etti. Saat 02.00 sularında kararını açıklayan Mahkeme heyeti, Savcının bir önceki duruşmadaki tahliye talebini gözönüne alarak Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Dicle Belediye Başkanı Abdullah Engin, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve sosyolog Aslan Özdemir ile Fadile Bayram, Takibe Tugay, Hasan Öner, Kazım Kurt'un tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.