Dündar ve Gül duruşması gizli görülecek

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül'ün yargılandığı davayı, savcının talebi duruşmanın gizli görülmesine karar verdi. MIT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davaya katılma talebi kabul edildi.

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayımladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'in ilk duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı "müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

Dündar ve Gül, İstanbul'un yanı sıra Hatay, Bursa, Antep, Osmaniye, Adana Barosu'ndan çok sayıda avukat savunuyor. Duruşmayı CHP ve HDP milletvekillerinin yanı sıra Haber Nöbeti'nden gazeteciler ve TGS yöneticileri ile yabancı basın örgütlerinden çok sayıda gazeteci izliyor.

Can Dündar ve Erdem Gül alkışlar arasında duruşma salonuna girdi. Ardından kimlik tespiti yapıldı.

SAVCI KAPALI DURUŞMA İSTEDİ

Savcı duruşmanın kapalı yapılmasını istedi. Avukatlar bu talebe itiraz etti.

Avukat Tora Pekin, adil yargılanmanın güvencesi için yargılamanın açık olması gerektiğini belirtti, "Açık yargılama savunma hakkının güvencesidir. Savcının kapalılık talebinde devlet yetkililerinin görüşme kaydı iddiası var. Bizim dosyamızda böyle bir kayıt yok. Neden dosyanın tamamı kapalı oturumda irdelensin. Gizli belgeler varsa o belgeler irdelenirken oturum kapalı yapılabilir" dedi.

Avukat Pekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "AYM kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum" açıklamasına tepki gösterdi, "Cumhurbaşkanı size Anayasa'yı çiğnetmek istiyor. Bu beyanlar suçtur" dedi.

CİNMEN: ERDOĞAN DAVAYA MÜDAHİL OLAMAZ

Avukat Pekin şöyle konuştu: "Kapalı oturum kararı verilirse, Erdoğan o açıklamalarına devam edecek. Savunma ise dört duvar arasında kalacak. Savcının dosyada bulduğu ve kapalılık talebine gerekçe 3 sayfalık dilekçeyi biz bulup inceleyemedik."

Pekin'in ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı, kapalılık konusunda "takdir mahkemenin" dedi.

Avukat Ergin Cinmen, Erdoğan'ın davaya müdahil olamayacağını belirtti, "Anayasa'da hiçbir organ mahkemelere talimat veremez. Ama Erdoğan bunu yaptı. Müdahil olursa bunun kimseye yararı olmayacak" dedi.

Savcı ise "Örgüt doğrudan Erdoğan'ı hedef almıştır. Bu nedenle suçtan zarar görmüştür. Müdahilliği kabul edilsin" dedi.

Duruşmaya ara karar için ara mahkeme heyeti, duruşmanın gizli yapılmasına karar verdi. MIT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davaya katılma talebi de kabul edildi.

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından salonda "Yuh" sesleri ve alkışlar yükseldi. Heyet salonu terk ederken, izleyiciler salonda beklemeye devam diyor.

İDDİANAMEDEN

İki gazeteci için "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

26 Kasım'da tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül, Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından 26 Şubat'ta tahliye edilmişlerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM'nin kararı için "Ben Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar ama onu kabul etmek durumunda değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum" demişti.