Eğitim Sen: Anadilde eğitim sorunu eğitimden kopuşa götürdü

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, anadilde eğitimin olmayışının eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilediği tespitinde bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri, eğitim ve öğretim yılı değerlendirme raporunu açıkladı.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında yapılan toplantıda Eğitim Sen 1 No’lu Şubesi Eğitim Sekreteri Hatice Efe, salgın süresi boyunca birçok eğitim emekçisinin virüsten yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Efe, Amed genelinde 200 bini aşkın, Kuzey Kürdistan ve Türkiye genelinde ise 6 milyonu aşkın öğrencinin eğitime ulaşma sorunu yaşadığını vurguladı.

Raporda 2020 yılında Amed’de 493 bine yakın kayıtlı öğrencinin olduğunu ve 195 bininin eğitime erişimde görmezden gelindiğine dikkat çekildi.

Seçmeli ders sorununa da dikkat çeken Efe, bu derslerin tamamına yakınının iktidar çizgisinde olan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yönlendirildiğini kaydetti.

Raporda, “Kimi illerde eğitim yöneticilerine iletilen yazılı ve sözlü talimatlarla, öğrencilerin ‘Kuran-ı Kerim’, ‘Hz. Muhammed’in hayatı’ ve ‘Temel Dini Bilgiler’ derslerini seçmeye yönlendirilmesi istenmiştir” denildi.

Kentteki anadilde eğitim sorununa işaret eden Efe, “Özellikle aile içindeki iletişimde kullanılmayan dilde uzaktan eğitim alınması, ev yaşamında eğitimin sürdürülebilirliği açısından süreci daha imkansız hale getirmiştir. Bu süreç çocuklarımızın eğitim hayatından kopuş yaşanmasına neden olmuştur. MEB maalesef eğitim sürecini yönetememiştir” diye konuştu.