Eğitim-Sen raporu: Irkçı, cinsiyetçi eğitim anlayışı hakim

Eğitim-Sen, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılına ilişkin raporunu açıkladı. Raporda, ırkçı, cinsiyetçi eğitim anlayışının hakim olduğuna dikkat çekildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) “2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Sonunda Eğitimin Durumu” raporunu açıkladı.
Raporda, "Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı ısrarla sürdürmektedir. Türkiye’nin laik, bilimsel eğitim konusunda olduğu gibi, anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicili aynen devam etmektedir" denildi. 

'TEKÇİ ANLAYIŞ SÜRÜYOR'

Her 100 öğretmenden sadece 16'sının atandığının vurgulandığı raporda ayrıca, "Türkiye’de eğitime yapılan harcama oranı OECD ortalamasının yarısından az olup, Türkiye OECD ülkeleri arasında Meksika’dan sonra eğitime en az harcamanın yapıldığı ülke olmayı sürdürmektedir" diye kaydedildi.
"2018-2019 eğitim öğretim yılı boyunca cinsiyetçilik ve cins ayrımcı uygulamaların okullarda etkili şekilde üretilmeye devam ettiği görülmüştür" denilen raporda, şöyle devam edildi: "Eğitim programlarında ve ders kitaplarında ülkedeki etnik, dilsel, kültürel ve inanç çeşitlilik neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı ısrarla sürdürmektedir."

'ASKER-POLİSTEN ÇOK EĞİTİMCİ İHRAÇ EDİLDİ!'

İhraçlara da değinilen raporda, şunlar ifade edildi: "İki yıl süren OHAL sürecinde 36 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılırken, toplam 135 bin 144 kamu görevlisi hukuken kendilerini savunma hakkı tanınmadan, tamamen siyasi ve idari tasarruflar sonucunda hukuksuz bir şekilde ihraç edilmiştir. KHK’ler ile MEB’den 34 bin 393 kişi, Yükseköğretim Kurumlarından 7 bin 312 kişi (5 bin 904 akademisyen, bin 408 idari personel) kamu görevinden çıkarılmıştır. 15 Temmuz darbe girişimi sürecine katıldıkları iddiasıyla ihraç edilen asker sayısı 15 bin 584, polis sayısı ise 32 bin 93 iken benzer suçlamalardan dolayı eğitimde yaşanan toplam ihraçların sayısı 41 bin 705’tir."
Eğitim-Sen'in raporunda, mülakata dayalı istihdamın da sürdüğüne vurgu yapıldı.