Eksik: CPT’nin sessizliği siyasidir

HDP Milletvekili Habip Eksik, CPT’nin, dolayısıyla AK’nin İmralı’daki tecride sessiz kalmasının, siyasi ve ekonomik ilişkilerden kaynaklandığını söyledi.

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için ulusal ve uluslararası tüm mekanizmalara başvurulması gerektiğini belirten HDP’li Habip Eksik, demokratik kuruluşların da bu konuda yetersiz kaldığını savundu.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Türkiye’nin Avrupa Konseyi (AK) üyesi olduğunu; AK’nin AİHM ve CPT gibi yargı ve denetleme mekanizmaları bulunduğunu hatırlatarak, CPT’nin hak ihlallerinin olan cezaevlerini ziyaret etme ve izleme hakkı olduğuna dikkat çekti.

CPT’nin, dolayısıyla AK’nin İmralı’daki tecride sessiz kalmasının, siyasi ve ekonomik ilişkilerden kaynaklandığını kaydeden Eksik, “CPT tüm çağrılara kulağını kapatmış. Normalde çağrıya gerek kalmadan CPT’nin kendiliğinden harekete geçmesi gerekiyor. Sessizliği, uluslararası komplonun parçası olmasındandır” dedi.

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için ulusal ve uluslararası tüm mekanizmalara başvurulması gerektiğini vurgulayan Eksik, şunları ifade etti: “Türkiye’deki demokratik dinamikler devreye girmeli. Demokratik kuruluşların bu noktada çok aktif oldukları söylenemez. Hem Sayın Öcalan hem de tüm siyasilerin cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için daha çok çaba sarf edilmelidir. Bunun için Türkiye’deki bütün partiler ve demokratik kitle örgütleri ile iletişim kurulmalı ve herkes demokratik tutumunu ortaya koymalıdır.”