Elina Stamatou: Barış, Kurdistan dağlarından geçer

Kıbrıs’ta geniş bir izleyiciye sahip olan Alphanews Live Tv kanalı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez ile yapılan geniş bir röportaja yer verdi. Programın moderatörü ANF’ye konuştu.

Avukat İbrahim Bilmez katıldığı TV programında  “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm kampanyası” kampanyası başta olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komplo süreci, Avrupa’ya çıkış süreci, İmralı cezaevinde uygulanan işkence ve tecrit rejimi gibi çok sayıda konuya dair bilgi verdi. 

Bilmez verdiği uzun röportajda “Özellikle Kıbrıs'taki, Yunanistan'daki ve Avrupa'daki tüm demokratik organlardan Sayın Öcalan'ın çabalarını tanımaya çalışmalarını rica ediyorum” dedi. 

Bilmez şunları ekledi: “Abdullah Öcalan tüm hayatını Ortadoğu'ya ve bölgenin tüm şehirlerine, insanlarına, dinlerine barışçıl bir çözüm bulmaya adadı. Sayın Öcalan bugün bile bu barışçıl çözüm için, bölgeye savaşsız, çatışmasız barışın gelmesi için çalışıyor. Bu nedenle tüm demokratik kurumlardan, demokratik STK'lardan, siyasi partilerden Öcalan'ın çabalarını takdir etmelerini ve onun yanında olmalarını rica ediyorum. Çok geç değil, hâlâ bir çözüm bulabiliriz. Ve inanın bana Öcalan’da bugün olup bitenlere ve Ortadoğu'daki kaosa dair cevaplar var. Mümkün.”

Röportajın ardından ANF’ye konuşan programın moderatörü Elina Stamatou,  “Bir gazeteci olarak Kürt Lider Abdullah Öcalan’ın en yakınındaki isimlerden biriyle özel bir röportaj yapmak benim için tarihi bir andı” dedi. 

Elina Stamatou, “Ayrıca bu söyleşi sayesinde Sayın Öcalan’ın İmralı adasındaki hapishane koşullarını yeniden gündeme getirme ve bir mahkum olarak temel insan haklarının 25 yıldır ihlal edildiği gerçeğine ilişkin vicdanlari uyandırmak” istediğini belirtti. 

TÜM HUKUK KAVRAMLARI İHLAL EDİLDİ

Stamatou, Kürt Halk Önderi  Abdullah Öcalan’ın içinde tutulduğu durumun, “ BM insan hakları şartı” ve “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi”nde yer alan “her hukuk kavramı ve her insan hakkını ihlal eden bir durum” olduğunu belirtti. 

“Türkiye yüzünü Avrupa’ya ve Batı’ya dönmek istiyorsa, öncelikle ülkeyi yüzyıllar öncesine götüren uygulamalardan uzak durmalıdır. Bunun için Türkiye’nin, ister özgür ister tutuklu olsun, vatandaşlarının haklarını güvence altına alması önemlidir” diyen Stamatou, şöyle devam etti:

BARIŞ KURDİSTAN DAĞLARINDAN GEÇER

“Öte yandan, savaş ya da barış zamanında temel insan haklarını ihlal eden durumlara her fırsatta karşı çıkan Avrupa’nın kendisi de bu tür ihlalleri görmezden gelemez. Aksine, benzer durumlarda her zaman olduğu gibi tavır almalıdır. Bu çerçevede, İmralı Cezaevi’ne ilişkin 9. Avrupa Konseyi İşkenceye Önleme Komisyonu (CPT) 2022 raporunun da, önceki sekiz rapor gibi yayınlanması büyük önem taşımaktadır.

Nihayetinde, Sayın Bilmez ile yaptığımız görüşme sayesinde, Abdullah Öcalan gibi bir insanın Ortadoğu’da barışın pekiştirilmesinden başka bir şey olmayan vizyonunu en azından teorik olarak canlandırmayı başardığımıza inanıyorum. Bu barış, avukatının da tekrarladığı gibi, esasen Kurdistan dağlarından, Kürt meselesinin çözümünden geçmektedir.”