Emek ve bedelle yoğrulan Getaş Ailesi’nin direnişi
Emek ve bedelle yoğrulan Getaş Ailesi’nin direnişi
Emek ve bedelle yoğrulan Getaş Ailesi’nin direnişi
Kobanêli Getaş Ailesi’nin hayat hikâyesi, Rojava Devrimi'nin nasıl bir emek ve bedelle yoğrulduğunu gösteriyor. Getaş Ailesi’nden 27 kişi Kürt özgürlük mücadelesine katılıyor. 4'ü Kürt dağlarını, 12'si de Rojava Devrimi'ni korurken yaşamını yitiriyor. Her biri Kobanê’nin kurtuluşu için YPG/YPJ saflarında farklı cephede savaşan Getaş Ailesi’nden Bengîn, Doxan, Ceylan ve Gulbahar, dün ve önceki gün aynı cephede yaşamını yitiren amca çocukları Abdulmecid ve İbrahim’in cenaze töreninde bir araya geliyor. YPJ savaşçısı Gulbahar, “Ne biz ne de çocukları silahlarını yerde bırakmayacak” diyor.
Sabahın erken saatlerinde çatışmalarda yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının defnedildiği mezarlığa vardığımızda 2 YPG ile 2 YPJ savaşçısının bir mezarın başında olduğunu görüyoruz. Yanlarına yaklaşıp sohbet ettiğimizde, savaşçılardan ikisinin kardeş olduğunu ve diğer ikisinin de onların amca çocukları olduğunu öğreniyoruz. Getaş Ailesi’nden olduğunu söyleyen 4 savaşçı, toprağa verdikleri kişinin de amcalarının çocuğu olduğunu ve önceki gün de başka bir amca çocuklarını toprağa verdiklerini öğreniyoruz. Ailelerinden kaç kişinin Rojava Devrimi'ni korumak için mücadele içerisinde olduklarını soruyoruz ve YPG savaşçısı Bengin Şahin, hikâyesini kısaca anlatmaya başlıyor. Til Xezal ile Bilik köylerinin büyük bölümlerinin ailelerine ait olduğunu söyleyen YPG'li Bengin Şahin, ailesinin siyasi mücadelesinin yeni olmadığını ve Rojava Devrimi'nden önce de ailelerinin bazı üyelerinin Kürdistan dağlarının yolunu tuttuğunu ve bunlardan 4 kişinin de değişik yerlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Bugüne kadar ailelerinden 27 kişinin YPG/YPJ saflarına ve PKK saflarına katıldığını aktaran Şahin, bunlardan 16'sının da değişik yer ve zamanlarda yaşamını yitirdiğini kaydediyor.
DİRENİŞ AİLESİ
Ailesinin eskiden beri Kürt siyasal mücadelesinde yerlerini aldığını belirten Şahin, "Bizim ailemiz Rojava Devrimi'nden önce de özgürlük mücadelesinde yerini alıyordu. Eskiden beri ailemiz hem yerel düzeyde hem de kadro düzeyinde Kürdistan mücadelesini yürütüyordu. Şu ana kadar ailemizden 27 kişi aktif olarak bu mücadelede yer aldı ve bunlardan 16'sı şehit düştü. Bunun dışında yerel bazda çalışanlar da çok fazlaydı ailemizde" dedi. Ailesinden YPG ve YPJ saflarında direnirken yaşamlarını yitirenlerin isimlerini Bengin, "Berfîn, Peyman, Serhildan, Şêxo, Necîp, Bahar, Egîd..." olarak aktardı.
ÖNCEKİ GÜN ABDULMECİD, DÜN İBRAHİM…
29 Ekim günü iki kuzeninin Kobanê'nin doğusunda yaşamlarını yitirdiğini söyleyen Şahin, şunları dile getirdi: “Dün (önceki gün) amcamızın oğlu Abdulmecid şehit oldu. Onu toprağa vermeye gelmiştik. Bugün de diğer bir amcamızın oğlu, İbrahim'i toprağa vermeye geldik. O da dün Abdulmecid'i toprağa verdikten sonra şehit oldu. Şehit Abdulmecid'i toprağa vermeye gelirken İbrahim, Abdulmecid'in mezarının dar olduğunu söyledi. Çok üzülmüştü, gözleri doldu ve mezarlıktan ayrılıp, mevziye gittikten birkaç saat sonra onun da şehadet haberini aldık. Dün (önceki gün) Şehit Abdulmecid'i toprağa verdik bugün (dün) de Şehit İbrahim'i... Bir hafta önce de üçümüz batı cephesinde aynı mevzideydik..."
'ÇOCUKLARI ONLARIN SİLAHINI YERDE BIRAKMAYACAK’
Bengin Şahin'in YPJ savaşçısı kız kardeşi Gulbahar da, yaşamını yitiren İbrahim'in evli ve çocuk sahibi olduğunu dile getirerek, onun çocuklarının büyüdüğünde onun silahını yerde bırakmayacağını kaydetti. YPJ savaşçısı Gulbahar, şöyle devam etti: "Daha önce Şehit İbrahim Heval'in kardeşi de şehit olmuştu. Her ikisi de evli ve çocuk sahibiydi. Kobanê'ye saldırılar başlayınca ikisi de çocuklarını gönderip, direnişe katılmışlardı. Kanlarının son damlasına kadar direndiler ve şehit oldular. Onlardan çok moral alıyorduk. Bizler de son bir damla kanımıza kadar mücadele edeceğimizi ve onların kanını yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz. İnanıyoruz ki; onların çocukları da büyüyüp onların silahlarını yerde bırakmayacak." Yaralı olduğu için konuşmakta zorlanan Doxan Şahin ise, "Bizler Til Xezal ve Bilik köylerindeniz. Dedemiz ve ninemiz bir ve hepimiz amca çocuklarıyız. Rojava Devrimi başladıktan sonra ailemizden toplam 12 kişi şehit oldu. Diğer 4 kişi de Medya Savunma Alanları ve Kürdistan dağlarında şehit düştüler" dedi.