ENAG: Kasım ayı enflasyonu 3.43

ENAG, TÜİK'i yalanlayarak, Kasım ayı enflasyon rakamlarını yüzde 3,43 olarak açıkladı.

Akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAG'a göre, enflasyon Kasım'da yüzde 3,43 arttı. TÜİK ise aynı dönem enflasyonunu yüzde 2,30 olarak ileri sürmüştü.

ENAGrup, günlük fiyat değişimlerinden elde ettiği rakamlara ilişkin şunları kaydetti:

“Eylül ve Ekim 2020 döneminde, sırasıyla yüzde 3,61 ve yüzde 2,56 oranında artan fiyatların arkasından gelen Kasım 2020 dönemi yüzde 3,43 artışı, enflasyonda yüksek seviyelerin kalıcı hale geldiğini ortaya çıkardı. Politika faizinin 4,75 puan yükselmesi ile, dövizdeki durulma ve BIST-100’deki değerleme etkisiyle CDS primleri düşüşe geçmiş, devlet 2-yıllık tahvil faizlerinde ise aşağı yönlü bir hareket başlamıştır.

EN FAZLA YÜKSELİŞ

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ve TÜİK ana harcama grup enflasyon oranları TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde -0,49 ile Haberleşme, en fazla yükseliş ise yüzde 16,98 ile çeşitli mal ve hizmetlerde gerçekleşmiştir. Gıda, giyim ve ayakkabı, ulaştırma ile özellikle uzaktan eğitim harcamalarının da içinde bulunduğu eğlence ve kültür harcama gruplarının fiyat artışlarının enflasyonu sürükleyen ürün grupları olduğu açıkça görülmektedir. Değişik tüketici gruplarının yine değişik enflasyon oranlarını yansıtması amacıyla oluşturulan bu ürün grubu sınıflamasına göre, enflasyon oranı da ve onun oynaklığı da oldukça farklılıklar göstermektedir. ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, Ekim ayında en fazla düşüş yaşanan grup yüzde 7,49 ile beyaz eşya, en fazla yükseliş görülen grup ise yüzde 35,08 ile diğer mal hizmetler olmuştur.”