Enerji-Sen: İşçiler geri alınan kadar BEDAŞ önündeyiz
Enerji-Sen: İşçiler geri alınan kadar BEDAŞ önündeyiz
Enerji-Sen: İşçiler geri alınan kadar BEDAŞ önündeyiz
DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyeleri, 21 Ekim 2013 tarihinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan 5 işçinin işe geri alınması talebiyle Taksim’den BEDAŞ Genel Müdürlüğüne yürüdü. BEDAŞ ‘ta güvencesiz çalışma politikasının yaygınlaştırılmak istendiğine dikkat çeken Enerji-Sen üyeleri, taşeron firma Kolin-Limak-Cengiz firmalarının hukuk dışı uygulamalarından vazgeçip atılan işçileri geri alana kadar BEDAŞ’in önünden ayrılmayacaklarını duyurdular.
FOTOĞRAFLA FİŞLEYİP İŞTEN ATIYORLAR
“ Direne direne kazanacağız, işçimizi geri istiyoruz alacağız” pankartını taşıyan Enerji-Sen üyeleri, Taksim meydanından BEDAŞ Genel Müdürlüğüne yürüdü. “ Atılan işçiler geri alınsın”, “Direne direne kazanacağız”, “ Enerji-Sen sokakta halk saflarında”, “Zafer direnen işçilerin olacak”, “Sendika hakkımız söke söke alırız” sloganlarının atıldığı eylemde, kazanılmış haklardan asla vazgeçilmeyeceği mesajı verildi. TOMA, akrep araç ve çevik kuvvet ekiplerinin ablukaya aldığı BEDAŞ Genel Müdürlüğünün önüne gelen Enerji-Sen üyelerinin, BEDAŞ güvenlik görevlileri tarafından fotoğrafları çekildiği dikkat çekti. Buna tepki gösteren işçilerden biri, çekilen bu fotoğraflarla fişlenip işten atıldıklarını aktardı.
İŞTEN ATILMALAR TESADÜF DEĞİL
Burada açıklamayı işten atılan beş kişiden biri olan Enerji-Sen Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Bozali okudu. Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’nin Cengiz-Kolin Limak ortaklığında devrinden sonra BEDAŞ işçilerinin yaşadığı sorunların günden güne arttığını belirterek sözlerine başlayan Bozali, son olarak 5 sendika üyesinin BEDAŞ yönetimi tarafından keyfi ve hukuk dışı bir şekilde işten çıkartıldığına dikkat çekti. Bu işten çıkartmaların 50 işçinin Enerji-Sen sendikasına üye olma kararı verdiği toplantısının hemen sonrası devreye sokulmasının tesadüf olmadığını dile getiren Bozali, 5 işçinin Enerji-Sen sendikasına yönelik işçi katılımını engellemek amacıyla işten çıkartıldıklarını söyledi.
YETER Kİ TES-İŞ SENDİKASINA ÜYE OL KIYAĞI
Sendika seçme özgürlüğünün uluslararası anlaşmalar, Anayasa ve yasalar tarafından güvence altına alınmış temel bir hak olduğunu hatırlatan Bozali, bu hakkın BEDAŞ yönetimi tarafından suiistimal edildiğini belirti. Bozali, BEDAŞ Yönetimin bir yandan DİSK Enerji-Sen’in örgütlenmesinin önünü işten atmalar ve tehditlerle kapatmaya çalışırken, eşzamanlı olarak işçileri işbirlikçi sarı sendika TES-İŞ ‘e üye yaptığına dikkat çekti Bozali, “İşletmelerde sarı sendikaya toplantı için olanaklar sağlanmakta, şirket şefleri işçilere sarı sendikaya üye olmaları için tehdit içeren telkinlerde bulunmakta.Bununla da yetinmeyen işveren işçiler arasında güvensizlik yaratmak için aynı işi yapanlar arasında maaş farkı yaratmaktadır” diye konuştu.
Yaptıkları tüm uyarılara rağmen BEDAŞ’ta en temel işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığını ve işçilerin kişisel koruyucu donanımı olmadan işe çıkmaya zorlandığına dikkat çeken Bozali, “ Üyelerimiz ve enerji işçilerin canıyla oynamasına izin vermedik vermeyeceğiz. Tek bir işçinin saçının teline zarar gelmesine tahammül göstermeyeceğiz. İş kazalarında canı yanan her BEDAŞ işçisinin hesabını sormak boynumuzun borcu” dedi.