Enerji şirketleri Türkiye’nin Kıbrıs tehditlerini dinlemedi

Total ve Eni şirketleri, AKP hükümetinin tehditlerine rağmen Kıbrıs hükümetinin duyurduğu doğal gaz ihalesine katılma kararlarını resmen iletti.

İtalyan Eni ve Fransız Total şirketleri, Kıbrıs hükümeti tarafından açılan ve  ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ olarak kabul edilen alandaki 7’inci Blok’ta petrol arama ve işletme ihalesine dahil olacak.

Geçtiğimiz ay Türk hükümetinin tehdit ettiği şirketlerden olan Total ve Eni’nin mektubunun Kıbrıs Enerji Bakanlığı’na ulaştığı bildirildi. Kıbrıs Enerji Bakanlığı, ihalenin 7’inci Blok olarak kaydedilen doğal gaz yataklarına ilişkin olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’NİN TEHDİTLERİNE RAĞMEN ŞİRKETLER KATILIYOR  

Türkiye’nin kuzeyini işgal ettiği Kıbrıs’ın çevresinde çok sayıda alanda doğal gaz arama ve çıkarma çalışmaları için geçtiğimiz ay birçok şirketle görüşme gerçekleşmişti.

Ekim ayında Kıbrıs hükümeti tarafından Fransız Total, İtalyan Eni ve Amerikan ExxonMobil şirketlerine yapılan çağrıda, ‘7’inci Blok’ adlı alanda doğal gaz forajlarına katılmaları istenmişti.

AKP hükümeti ise, söz konusu bölgenin bir kısmının Türkiye’nin kıta sahanlığına girdiği gerekçesiyle şirketlerin doğal gaz aramalarına katılmaması tehdidinde bulunmuştu.

ExxonMobil ile Qatar Petroleum adlı şirketler de, geçtiğimiz haftalarda 10’uncu Blok olarak belirlenen alanda arama çalışmalarına başlamışlardı.