GÖRÜNTÜLÜ

Enternasyonal devrimciler Hesekê’de Prometheus’u sahneleyecek

Kuzey ve Doğu Suriye’de 24 Mart Enternasyonal Şehitler Günü vesilesiyle Prometheus oyunu sahneleneek.

ROJAVA'DA TİYATRO

Hesekê’de bu sene 24 Mart Enternasyonal Şehitler Günü vesilesiyle gerçekleştirilecek olan anma etkinliğinde şehit Elefteria Hambi anısına “Prometheus” adlı bir tiyatro oyunu sergilenecek. Şanoya Çiya ve Enternasyonal Çalışmalar Koordinasyonu tarafından hazırlanan oyunun yönetmenliğini Ekîn Ronî yapıyor.

KOLEKTİF EMEKLE SAHNEYE TAŞIRILIYOR

Milattan önce 5'inci yüzyılda Aiskhylos tarafından yazılan oyun, politik bir trajediyi anlatıyor. Enternasyonal devrimcilerin ve Rojavalı tiyatrocuların ortak emeğiyle sahneye taşınan oyun Zeus'un ateş kullanımını yasaklamasıyla başlıyor ve Prometheus'un insanlık için ateşi çalmasını anlatıyor. Hikayeye göre Zeus'a isyan ederek ateşi çalan Prometheus büyük bir cezaya çarptırılır. İskit ülkesinde, Kafkasya'da bir dağda kayalıklara zincirlenen Prometheus büyük bir yalnızlık içinde yaptığından asla pişmanlık duymamıştır. Her gün bir kartalın ciğerini yemesine karşın Prometheus, büyük bir direnç ile her gün kendini yeniden yaratır.

Rojava Devrim sahasında YPJ saflarında savaşan, daha sonra PKK saflarına katılarak 25 Kasım 2019'da Garê'de şehit düşen Elefteria Hambi (Eva Maria Steiger) anısına sergilenecek oyun merakla bekleniyor.

QAMIŞLO’DA DA OYNANACAK

Vivaldi'nin Dört Mevsim adlı müziğiyle buluşan Prometheus oyunu, müzikleriyle olduğu kadar finalde sergilenen danslarla da seyirci tarafından büyük ilgi toplayacağa benziyor. Bir ay gibi çok kısa bir sürede hazırlıkları yapılan oyun, kısa bir oyunculuk eğitimi sonrası provalarına başladı. Amatör ruh, profesyonel çalışma ilkesini kendine esas alan grup, her gün birkaç saatlik çalışma ile Newroz sonrası da genel provalarını yaparak 24 Mart'ta tiyatro severlerin huzuruna çıkacak. Aynı oyun 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ve Devrimci tiyatro sanatçısı Şehit Yekta Herekol'un (Erdoğan Kahraman) 20'nci şehadet yıldönümünde de Qamişlo'da sergilenecek.

ROJAVA’DAN ÖZGÜR DAĞLARA KOŞAN ELEFTERIA

Almanya doğumlu Elefteria Hambi, Önder Apo'nun özgürlük felsefesi ışığında enternasyonal bir devrimci olarak mücadele saflarına katılmış, kapitalist sistemin çok yönlü saldırılarına karşı birçok enternasyonal devrimci gibi Kurdistan'a gelerek PKK'ye katılmıştı. PKK'nin evrensel ve enternasyonal ruhunu kısa sürede özümseyen Elefteria, enternasyonal devrimin öncü militanlarından oldu. Ekolojik hareketlere ve sosyalist düşünceye genç yaşta ilgisi gelişen Elefteria, Kürt halkının dünyanın dört bir tarafında ortaya koyduğu büyük mücadeleyi yakından takip etmiş, özgürlük arayışını Önder Apo'nun özgürlük ideolojisiyle buluşturmuştur. Rojava'da DAİŞ çetelerine karşı, Kürdistan dağlarında ise Türk devletinin işgal saldırılarına karşı koşar adım özgür yaşama yürümüş, Ortadoğu'nun kalbinde Kurdistan'ın ölümsüz bir gerillası olarak son nefesine kadar büyük bir bilinçle savaşmıştır. Elefteria, PKK saflarında anlamlı bir cevap olabilmek için güçlü bir iradeyi ortaya koymuş bir YJA STAR militanı olarak öncülük görevlerini layıkıyla yerine getirmiştir.