'Eylemcilerin tedavi süreçlerine özenle yaklaşılmalı'

Açlık Grevlerini Takip ve İzleme Heyeti, Amed’de yaptığı açıklamada, direnişçilerin tedavi algoritmasına uygun bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açlık grevlerinin sonlanmasının ardından açıklama yapan Açlık Grevlerini Takip ve İzleme Heyeti milletvekilleri Leyla Güven ve Tayyip Temel'in yoğun bakım ünitesinde gözlem altına alındığını söyleyerek "Açlık grevi eylemcisi olan tüm mahpusların yeniden beslenmeye geçiş süreçlerinin Türkiye genelinde eksiksiz ve sorunsuz şekilde tamamlanmasıdır" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde ve ölüm orucunda olan tutsaklar, Öcalan'ın açıklaması sonrası eylemlerini sonlandırdı. Açlık Grevlerinin Takip ve İzleme Heyeti hastaneye sevk edilen eylemcilerin sağlık durumu ve tedavi sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı.

'YENİDEN BESLENME SÜRECİNE ÖZENLE YAKLAŞILMALI '

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Mehmet Şerif Demir’in okuduğu açıklamada, 90 cezaevinde 3044 tutsak ve cezaevi dışında 18 kişinin katılımı ile devam eden açlık grevi eyleminin sonlandırıldığını ifade etti.

Açlık grevcilerinin kaybettikleri besinlerin yerine konması ve normal beslemeye geçiş için belli kuralların gerektiğini belirten Demir, uzun süre aç kalmış olanların yeniden beslenmeye geçiş süreçlerinin özenli bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

Demir, "Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından bu yaklaşım ve yeniden beslenmeye geçişin gerektirdiği özellikleri içeren algoritma gerekli hazırlıkların yapılması için Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Cezaevi Müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilmiş olup, tabip odaları aracılığı ile hekimlere iletilmiştir" diye konuştu.

'LEYLA GÜVEN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE'

Şu aşamada cezaevleri dışında açlık grevi eylemini sürdüren eylemcilerin Amed merkezli olarak özel hastanelere başvurduğunu söyleyen Demir şunları söyledi: "Eyleminin 200. gününde olan Leyla Güven de dahil olmak üzere eylemde olan milletvekilleri ve diğer eylemcilerin büyük kısmı hastanelere yatırılmıştır. Açlık grevindeki mahpus eylemcilerin cezaevlerinden hastanelere nakli de başlamış bulunmaktadır. Kalp ve tansiyon sorunlarını içeren tıbbi nedenlerden dolayı milletvekilleri

Leyla Güven ve Tayyip Temel yoğun bakım ünitesinde gözlem altına alınmıştır. Dışardaki eylemcilerin ilk kontroller için tetkikler başlatılmıştır. Tedavi algoritmalarına uygun destek tedavileri hastaneye başvuran eylemciler için başlatılmıştır.

'BESLENME SÜRECİ SORUNSUZ TAMAMLANMALI '

Tüm bu tedavi süreçlerini tıbbı, hukuki ve insan hakları açısından takip etmek üzere; Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Diyarbakır Şubesi ve Özgürlük için Hukukçular derneğini içeren kriz masası oluşturulmuştur. Umudumuz ve beklentimiz açlık grevi eylemcisi olan tüm mahpusların yeniden beslenmeye geçiş süreçlerinin Türkiye genelinde eksiksiz ve sorunsuz şekilde tamamlanmasıdır."