Eylül ayı da gazetecilere baskıyla geçti

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Eylül ayında gazetecilere dönük baskı ve ihlallerin raporunu açıkladı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren Eylül ayı raporunu açıkladı. Raporda, artık günlük rutin haberleri yapmak ve takip etmenin de suç sayıldığı belirtildi. Rize'de asırlık bir ağacın kesilmesiyle Kocaeli'nde çocuğuna pantolon alamayacak kadar zor durumda olan bir babanın intiharından sonra eşi ile röportaj yapıp haberleştirmenin suç sayıldığı vurgulandı. Raporda, iki haberi yapan muhabirlerin gözaltına alındığına dikkat çekildi.

'GAZETECİLİK KUŞATILMAK İSTENİYOR'

RTÜK’e verilen yetkilerle artık internet üzerinden yayın yapmanın da çeşitli müeyyidelere tabi tutulacağına işaret edilen ÖGİ raporunda, şöyle denildi: “Böylelikle muhalif ve alternatif medyanın internet mecrası üzerinden yayınlarına da el atılmış olacak. Bundan sonra internet üzerinden internet radyoculuğu ve internet televizyonculuğu da ruhsata bağlanıyor. RTÜK'ten ruhsat almayan, bu yayınları yapamaz. RTÜK kurallarını aşanların da yayını kesilecek ve haklarında cezai işlem başlatılacak. Ruhsat icazetini de RTÜK ve MİT ortaklaşa verecek. Bu şekilde devletin eli biraz daha uzatılmış ve özgürlükler biraz daha kısıtlanmış olacak. Uygulamalarla özgürlükler ve özgür habercilik daha da kuşatılacak ve illegalize edilmeye çalışılacak."

BİLANÇO

ÖGİ’nin Eylül raporunda, 173 gazetecinin tutsak olduğu, 4 gazetecinin gözaltına alındığı, 1 gazetecinin tutuklandığı, 110 gazetecinin yargılandığı, 1 gazeteciye dava, 4 gazeteciye ise soruşturma açıldığı belirtildi. Raporda, 5 gazeteciye 21 yıl 3 ay hapis, 4 gazeteciye ise 27 bin TL para cezası verildiği, 53 gazetecinin görevinden alındığı ve istifa ettiği, 11 gazetecinin tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.

Raporda, tutsak gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapılarak hak ihlalleri kınandı.