Ferhat Gerçek davasında karar çıkmadı

Ferhat Gerçek davasında karar çıkmadı

Ferhat Gerçek'i vurarak felç eden polislerin yargılandığı davada kararın çıkması bekleniyordu. Ancak sanıklar ve avukatlar duruşmaya katılmadığı için karar çıkmadı.

Yürüyüş dergisi okuru Ferhat Gerçek'i dergi satarken sırtından vurarak felç eden 7 polisin yargılanmasına İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Sanıkların katılmadığı duruşmaya avukatları da mazeret bildirerek gelmedi. Duruşma 1 Ekim 2013 tarihine ertelendi. Bugünkü duruşmada kararın çıkması bekleniyordu.

DERGİ SATARKEN VURULDU

Ferhat Gerçek, arkadaşlarıyla birlikte 7 Ekim 2007 tarihinde Yenibosna'daki Zafer Mahallesi'nde Yürüyüş dergisini satarken, polisin açtığı ateş sonucu sırtından vurularak felç kalmıştı.

Soruşturma sonunda Gerçek ve altı arkadaşı ile 7 polis hem mağdur hem de sanık sayıldı. Gerçek ve arkadaşlarına "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve nitelikli mala zarar verme" iddialarıyla 15.5 yıla kadar hapis istendi. "Mağdur" sayılan 7 polis hakkında ise "zor kullanmak yetkisi aşılarak kasten yaralama" gerekçesiyle 9 yıla kadar hapis talep edildi.

Soruşturma sırasında iki temel kanıt olan Gerçek'in kanlı gömleği ile felç eden kurşun kaybedilmiş, dava dosyası mahkeme ile Adli Tıp Kurumu arasında iki yıl bulunamamıştı.

Davanın açıldığı Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi, "Bu suç 'olası kastla adam öldürmeye teşebbüs' suçudur. Ağır ceza mahkemesi baksın" diyerek görevsiz kararı verip, dosyayı Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Ancak Yargıtay 5. Daire, Ferhat Gerçek'in vurulmasının "olası kastla adam öldürmeye teşebbüs" değil, "olası kastla yaralama" kapsamına girdiğini savunarak, görevsizlik kararını kaldırmış, dosyayı asliye ceza mahkemesine iade etmişti.