YENİLENDİ

Fidel Castro yaşamını yitirdi

Küba'nın lideri Fidel Castro 90 yaşında hayatını kaybetti.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, düzenlenecek tören öncesinde bilgi verdi. Ağabeyinin, kendi isteğince naaşının yakılacağını ve bugün krematoryuma gönderileceğini bildiren Raul Castro, şunları ifade etti: "Bugün, 25 Kasım 22.29'da, Küba Devrimi'nin başkomutanı Fidel Castro Ruz yaşamını yitirdi. Yoldaş Fidel, kendi iradesi uyarınca yakılacak. 26 Eylül Cumartesi erken saatlerde, cenaze organizasyon komitesi halkımızı ayrıntılar hakkında bilgilendirecek. Zafere kadar, daima!"
Castro, son konuşmasında şunları belirtmişti:  "Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek. Bu idealler için savaşmaya devam etmeliyiz." 

'BARIŞ, EN ÖNEMLİ ŞEY'

Fidel Castro, 90. yaşını kutlayanlara bir mektupla teşekkür etmişti.
Mektubunda, çocukluğunun geçtiği Doğu Küba'daki Biran'ı hatırlatarak, buradaki zengin minerallerin ve kaynakların Papalık'ın emriyle davranan sahipleri tarafından sömürüldüğünü anlatmıştı.
Castro, mektubunun sonunda "Gezegenimizdeki en önemli şey barışı korumak" demişti.

CASTRO KİMDİR?

Fidel Alejandro Castro Ruz, 13 Ağustos 1926'da doğdu. Küba Devrimi'nin önderi. 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yaptı. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı.Castro 2008 yılında devlet başkanlığı görevini kardeşine devretti.
Fidel Castro, Stratejik Zafer adlı kitabının giriş bölümünde ise şöyle diyor: "Mezuniyetimin üzerinden henüz üç yıl bile geçmemişti ki, ideallerimi paylaştığım yoldaşlarımla birlikte ülkenin ikinci en önemli askeri merkezine saldırdım. Bu, Küba halkının tam bağımsızlık ve ulusal kahramanımız José Martí’nin hayalini kurduğu adil cumhuriyet için silahlı başkaldırıyı yeniden başlatması anlamına geliyordu."

Castro, devrimden önce 15 yıllık bir hapis cezasına çarptırılmış ancak 1 yılın ardından ilan edilen genel bir af ile serbest kaldı. Castro devrim fikirlerinden vazgeçmeyerek Meksika'ya gitti.
Burada yeniden örgütlenen Castro, efsanevi devrimcilerden Che Guevera ile tanışarak yoldaşlık kurdu. Zamanla halktan büyük destek gören Castro, 1 Ocak 1959 tarihinde Flugencio Batista rejimini devirdi ve Küba'nın lideri oldu. 
Batista, 1958 sonbaharında Fidel Castro öncülüğündeki devrimci güçlerin başlattığı saldırıya yenik düşerek devrildi ve 1 Ocak 1959'da ailesiyle birlikte Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı. Portekiz'e bağlı Madeira Adaları sürgüne, oradan da Lizbon yakınlarındaki Estoril'e gönderildi. İspanya'da Marbella yakınındaki, Guadalmina'da, 6 Ağustos 1973 tarihinde bir kalp krizi sonucu öldü.

ABD AMBARGOSU

Toprak reformuna imza attı ve ABD'nin ambargosu böylece başladı. Ticaretinin büyük bir kısmını şeker ticaretinden kazanan Kğba, ürünlerini dönemin bir diğer önemli aktörü Sovyetler Birliği'ne satmaya başladı. ABD, Castro'yu iktidardan indirmek için Küba'yı deniz ablukasına alarak Domuzlar Körfezi Çıkarması'nı başlattı. Bu olay, Amerika ve Sovyet Rusya arasında neredeyse bir nükleer savaşa sebep oluyordu. 
CIA tarafından Fidel Castro'ya yönelik yüzlerce suikast girişiminde bulunuldu ancak hiçbirinde başarılı olunamadı.

SAĞLIKLI TOPLUM...

Küba, aynı zamanda sağlık sistemi açısından dünyadaki en başarılı çalışmalara imza atılan ülke.
Küba'nın bu yönlü başarıları, Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tescilli. 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) birinci basamak sağlık hizmetlerine dayanan ve olağanüstü sağlık endekslerine sahip Küba halk sağlığının başarılarını tanıdı.
Buna göre; Küba halkı, 77 yıllık ortalama ömürle dünyanın en uzun yaşam beklentisine sahip halklarından biri. Ülkede çocuk ölüm oranları da hayli düşük.