İZLENİM

‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonundan izlenimler...

‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonu iki ana koldan başladı. Bir kolu yine Tel Abyad’ın güneyindeki Sıluk kasabasından, diğeri ise Eyn İsa’nın güneyinden başladı. Her iki operasyon kolu, çevredeki köyleri özgürleştirerek bir noktada birleşecek.

Bir süredir başlaması beklenen operasyonu izlemek için bölgedeyiz. Bir grup gazeteci olarak Kobanê’den yola çıkarak operasyonun başlayacağı bölgeye hareket ediyoruz.

Vardığımız nokta Tel Abyad’ın güneyindeki Eyn İsa kasabası. Burası ile DAİŞ’in işgalindeki köyler arasında takriben 5 km’lik bir alan bulunuyor. Kasaba YPG güçlerinin denetiminde. Bölge ‘Askeri Alan’ ilan edilmiş. Riskli ve mayınlı bir arazi olarak tanımlanıyor.

‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonu iki ana koldan başladı. Bir kolu yine Tel Abyad’ın güneyindeki Sıluk kasabasından, diğeri ise Eyn İsa’nın güneyinden başladı. Her iki operasyon kolu, çevredeki köyleri özgürleştirerek bir noktada birleşecek.

Eyn İsa’nın güneyindeki operasyon noktasına vardığımızda, Kürt ve Arap savaşçılar toplanmışlardı. Operasyonu yürüten komutanlar önceden hazırladıkları taktik ve planları savaşçılara aktarıyorlar. Savaşçılar arasında çok sayıda Rakkalı var. Aileleri esir alınan, kaçırılan savaşçılar da var. Özellikler Rakkalı Kürt savaşçılar çok heyecanlı. Yaşadıkları kenti bir an önce kurtarmak istiyorlar. Savaşmak için birazdan yola çıkacaklar.

Bulunduğumuz nokta YPG ve Demokratik Suriye Güçlerinin son noktası. Operasyon güçlerinin karşıdan görünmemesi için bir kalkan oluşturulmuş. Çevreden yoğun havan sesleri geliyor. Civardaki YPG savaşçıları, dağınık durmamızın ve karşıdan görünmemizin tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Söylenenlere dikkat ediyoruz. Ancak bir süre sonra karşıdan olup biteni izleme merakından dolayı biraz yüksek yerlerde oturuyoruz. Bizi uyaran bir savaşçı, ‘çoktandır mayınlı alandasınız, oradan hemen inmeniz gerekiyor’ diyerek bizi uyarıyor.

Operasyonun başlayacağı noktada bir süre sonra bazı Amerikalı askerler de geliyor. Amerikalılar daha çok hava istihbaratı amacıyla burada bulunuyorlar. ‘Burada kaç kişisiniz’ diye sorduğum bir ABD’li asker, ‘sayıyı bilmediğini, çatışmalara katılmadıklarını, sadece hava saldırılarını organize etmek için burada bulunduklarını’ söylüyor. Demokratik Suriye Güçleri komutanları, hava saldırıları için koordinatları Amerikalı askerlere veriyorlar. ABD uçakları ise verilen koordinatlara göre hava saldırısı gerçekleştiriyor. Uçaklar bazen verilen koordinatları vurmuyor. Operasyon bölgesinde bir grup İngiliz asker de bulunuyor. İngiliz ve ABD’liler koordineli çalışıyor.

Eyn İsa cephesindeki operasyonu gücüne YPJ’li Rojda Felat komutanlık yapıyor. Amerikalı yetkili asker bir ara Rojda Felat’la görüşerek operasyon hakkında bilgi alıyor. Daha sonra küçük bir keşif uçağı uçurularak çevreden görüntü alınıyor. Ardından bazı noktalara havan atışları yapılıyor. Gözlemlediğimiz DAİŞ mevzilerinden herhangi bir kıpırdama yaşanmıyor. Ancak savaşçılar havan atışları, mayın ve suikast tehlikesine karşı sürekli gazetecileri uyarıyor.

Bizler, kalabalık halinde bir saldırı beklerken komutanlar başka bir taktik devreye koyuyor. Önce operasyonun başlayacağı nokta ile DAIŞ’ın mevzileri arasındaki 5 km’lik alanın nasıl kontrole alınacağı planlanıyor.

Söz konusu arazi dümdüz bir çöl. Tek bir ağaç yok. Karşıdan görünen ise DAIŞ’in işgalindeki köyler. Üç savaşçı yanımızdan ayrılarak DAİŞ’in mevzilerine doğru hareket ediyor. Savaşçılar, aynı hizada 20 metre aralıkla yaklaşık 1,5 km kadar gidip bir noktada duruyorlar. Ardından bir greyder savaşçıların gittiği yoldan gidiyor ve aynı noktada çalışmaya başlıyor. Bir süre sonra Doçka yüklü bir araç aynı yoldan greyderin arazide açtığı çembere gidiyor. Sonra 5 kişilik bir savaşçı grubu daha yanlarına ulaşıyor. Doçka takriben 3 km ötedeki DAIŞ mevzilerine ateş açıyor. Bu arada patlayıcı uzmanı bir grup bölgedeki mayınları temizlemek için harekete geçiyor. Bir süre sonra diğer savaşçılar da harekete geçerek Eyn İsa’nın 5 km güneyindeki Wehid köyünü kuşatmaya alıyor ve çatışmalar başlıyor.

Burası Rakka kent merkezine tam olarak 48 km uzaklıkta. Bölgenin ayrıntılı haritası operasyon komutanlarında mevcut. İpad üzeri gereken bilgiler alınıyor, koordinatlar veriyor, savaşçıların geçecekleri güzergahlar belirleniyor.

Operasyonun birinci önceliği bu bölgedeki onlarca köyü çetelerden temizlemek ve Rakka’yı Fırat’ın kuzeyinden çembere almak. Yetkililer, operasyonun kısa bir sürede bitmeyeceğini ancak zamana da yayılmayacağını belirtiyor.

 

Fırat’ın Gazabı operasyonunun askeri ve siyasi sonuçları oldukça önemli olacak. Türkiye, bu operasyona dahil olarak Rojava ve Kuzey Suriye Güçlerini engellemek istiyordu. Türkiye’nin buradaki amacı DAİŞ’i değil Rojava güçlerini durdurmaktı. Eğer Rojava ve Demokratik Suriye Güçleri bu operasyonda yer almamış olsalardı, Türk devleti amacına ulaşmış olur ve askerlerini bölgeye sevk edecekti. Bu durumda Türkiye’nin planı önlenmiş oldu. Yani, ‘Fırat Kalkanı operasyonu’ Fırat’ın Gazabına uğradı ve stratejik olarak çöktü.

ABD’li yetkililer bir süre önce Rojava’ya gelerek operasyon hakkında bazı görüşmelerde bulundu. Yaklaşık iki hafta önce yapılan ziyarette Obama’nın temsilcisi Brett McGrut de bulunuyordu. Rojava ve Kuzey Suriye Güçleri, Suriye’de siyasi güç olarak tanınmak istiyor. Rakka operasyonu, Rojava-Kuzey Suriye Güçlerinin sadece askeri değil siyasi muhatap olarak tanınmalarına da ivme kazandıracak. Her iki alandaki gelişmeler senkronize bir şekilde devam edecek. Bu sebeple, Rakka’ya yapılan operasyonu sadece askeri olarak değil siyasi bir hamle olarak da yorumlamak mümkün. Suriye’nin kaderini belirleyecek olan bu operasyonun önümüzdeki yıla da sarkması bekleniyor.

ANF muhabirleri Sinan Deniz ve Mahir Yılmazkaya, ANHA, Ronahi TV ve Rojava’daki yerel radyoların muhabirleri, operasyonu en ön cephede takip ederek gelişmeleri sizlere aktaracaklar...

...