Fittja Festivali’ne barış süreci damgasını vurdu
Fittja Festivali’ne barış süreci damgasını vurdu
Fittja Festivali’ne barış süreci damgasını vurdu
Fittja semtinde her yıl yapılan festivale bu yıl barış süreci damgasını vurdu. Kürt, Türk ve Asuri-Süryanilerin kendi kimlik, kültür ve bayrakları ile katıldıkları, kendilerini özgürce ifade ettikleri ve sağduyunun hakim olduğu festival, halklar arasındaki barış ve kardeşliğin geliştirildiği bir platforma dönüştü.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta ilan ettiği barış süreci Türkiye ve Kürdistan’dan 6 bin kilometre uzaklıktaki Fittja’da etkisini gösterdi. Festivale katılan Türk, Kürt ve Asuri-Süryaniler birbirlerinin değerlerine saygılı davranarak örnek bir tutum sergiledi.
Kürt ve Asuri-Süryani kadınlarının Kürt Halk Önderi Öcalan’ın flamasıyla birlikte halay çektikleri festivale katılan Kürt, Türk ve Asuri-Süryanilere festival ve Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan son gelişmelerle ilgili sorular yönelttik.
FESTİVALDE KADIN İNİSİYATİFİ
Fittja Kürt Kültür Derneği’nin Başkanı Hatice Yeşilgül bu yılki festivale bölgede yaşayan Kürt kadınlarının yoğun ilgi gösterdiklerini, yemek satışına ve imza kampanyasına aktif olarak katıldıklarını ifade etti. Kadınlardan neredeyse tamamının faaliyetlerin örgütlenmesine katkıda bulunmalarından büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Yeşilgül bu yılki festivalde en ufak bir sürtüşme yaşanmadığı gibi bazı Türklerin kendilerinden yiyecek almayı tercih etmelerini çok önemsediğini dile getirdi.
Konyalı Hatice İnekçi bu yılkı festivalin diğer yıllardaki festivallerden çok farklı olduğunu ve değişik etnik kökenden insanların birbirlerine çok sıcak davrandıklarını belirttikten sonra “Eskiden önyargılar vardı. Türk ve Kürtler farklı yerlerde çadırlar kurardı. Ama bu yıl yan yanayız. Biz barışa inanıyor ve sürmesini istiyoruz” dedi.
ÜLKEYİ DİKTATÖRCE YÖNETEN ERDOĞAN İSTİFA ETMELİ
Tumba Türk Kültür Derneği Başkanı Ömer Karan Başbakan Erdoğan’ın halkları birbirine karşı karşıya getirmeye çalışan bir tutum izlediğini belirterek, Başbakanın Taksim’de direnen halkı ve gençleri çapulcular olarak suçlamasına tepki gösterdi. Direnişi haklı gördüğünü belirten Karan, “Obama ve Fethullah’dan aldığı destekle ülkeyi diktatörce yöneten Erdoğan istifa etmeli” şeklinde konuştu.
Fittja Kürt Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Makbule Bulduk, bu yılki festivalde Kürt kadınlarının aktif rol üstlenerek inisiyatifi aldıklarını, fedakarca ve çoşkuyla çalıştıklarını belirtti. Kürt ve Türk Halklarının 30 yıldır özlemini duyduğu barışın gelmesine en fazla kadınların sevindiklerini söyledikten sonra “Eğer AKP ve Erdoğan gerçekten barış istiyorsa Kürt kimliğine saygı göstersin ve haklarımızı tanısın” dedi.
3 günden beri derneğin kurduğu çadırda kebab yapan Cahit Acar bu yılkı festivalin çok sıcak geçtiğini, kadınların çok aktif davrandıklarını ve neredeyse tüm işleri üstlendiklerini dile getirdi.
ERDOĞAN SÜRECİ SABOTE EDEN SALDIRI İÇİN ÖZÜR DİLESİN
Semerkant Derneği’nden Bilal Arıkan ise Müslüman biri olarak Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden mutluluk duyduğunu, ancak Başbakanın ülkeyi gerecek demeçlerden kaçınması gerektiğini dile getirdi. Barış süreciyle Türkiye’de büyük bir rahatlama olduğunu ve bunun sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Arıkan “Bugün bu süreci sabote etmeye yönelik bir saldırı yapıldı. Başbakan bu saldırının ardındaki güçleri açıklamalı ve süreci sabote eden bu saldırıdan dolayı halktan özür dilemelidir” dedi.
SÜRECİ DESTEKLİYORUZ AMA SÜRYANİLERİN HAKLARI DA TANINMALI
27 yaşındaki Süryani genci Denho Yılmaz barış sürecini desteklediğini, ancak Türkiye’de Süryanilerin sorunlarına da çözüm bulunmasını istediklerini dile getirdikten sonra şunları söyledi. “Lozan Anlaşması’na göre bizleri azınlık saymıyorlar. Önce yapılacak Anayasa’da bizlerin bir halk olarak kabul edilmemiz gerekir. Biz de Kürtler gibi ana dilde eğitim hakkı ve kültürümüzü geliştirme hakkı istiyoruz. Ayrıca orta okul kitaplarında Süryanileri hain olarak tanımlayan bölümlerin çıkarılması gerekir. Türkiye herşeyden önce bizi kimliğimizle tanımalı ve inançlarımnıza saygı göstermeli.”
AYDINLAR ACILARI DİLE GETİRİRLERSE ACILARIMIZ AZALIR
77 yaşındaki Süryani Nisani Kurtel festivalde uzun zamandan beri görmediği insanlarla bir araya geldiğini belirttikten sonra” Ben hergün insanlık ve barış için dua ediyorum. Geçmişte çok acılar yaşadık. Bunları unutmamız ve ileriye bakmamız gerekir. Benim aydınlardan bir isteğim var. Geçmişte yaşanan acıları dile getirirlerse acılarımız azalır” dedi.
Kurtel’in 87 yaşındaki eşi Meko Kurtel ise “Demokrasi iyidir. Kimseye zarar vermez” şeklinde konuştu.
Kürt kadınları festivalde Kürt Halk Önderi’nin özgürleşmesi için imza topladılar. Kürt Derneği Başkanı Hatice Yeşilgül Fittja’da 1100 civarında imza topladıklarını söyledi.