Fransa Anayasası’ndan "ırk" kelimesi çıkarılıyor

Fransız parlamenterler komisyon toplantısında “ırk” kelimesinin anayasadan çıkarılmasına ve cinsiyet ayrımcılığının anayasal olarak yasaklanmasına karar verdi.

Komisyon toplantısında Anayasa’dan “ırk” kelimesinin çıkarılmasına oy birliği ile karar verildi. Genel kurulda da bu düzenlemeler oylanırsa Anayasa’daki ilgili madde şöyle olacak: “Fransa, yasalar önünde cinsiyet, köken veya din ayrımı gözetmeksizin tüm vatandaşların eşitliğini teminat altına alır.”

Yeni yazımda “ırk” kelimesinin yerini “cinsiyet” aldı. Anayasa'da “köken, ırk veya din ayrımı gözetmeksizin...” ifadesi yer alıyordu.

“Irk” kelimesi Nazizmin ırkçı teorilerini reddetmek için 1946 Anayasası’na eklenmişti. Milletvekillerine göre her ne kadar insan türünde “ırk” olmadığına vurgu yapılsa da bu kelime bugün “yanlış” anlaşılıyor. Parlamentodaki tüm gruplar, “ırk” kelimesi konusundaki "yanlış" ve "temelsiz" anlamalara karşı düzenleme talebinde bulunmuştu.

Aynı konsensüs, cinsiyet ayrımının yasaklanması üzerine de sağlandı. Kadın hakları delegasyonu, kadın erkek eşitliğinin de yasa önünde temel bir ilke olarak açık bir şekilde Anayasa’da yer almasını istemişti.