Fransa'da 76 cami devletin hedefinde

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın riskli olarak değerlendirilen camiler ve ibadet salonlarına yönelik kapsamlı bir plan devreye koyacağı bildirildi.

Le Figaro'nun özel haberine göre, "büyük ve güçlü bir eylem" bir eylem planlanıyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in "Cumhuriyetçi ilkelerin güçlendirileceği" yasa tasarısının Perşembe günü Bakanlar Kurulu'na sunulmasından önce riskli görülen cami ve ibadet salonlarına karşı geniş bir operasyon planlıyor.

Bu amaçla tüm emniyet müdürlükleri harekete geçirildi. Bakanlığın "ayrılıkcı Müslüman kültü yerlerine" ilişkin bir notu polise dayanak oluşturacak.

Le Figaro'nun elde ettiği 27 Kasım tarihli notta 76 ibadet yeri yer alıyor. Bunların 16'sı Paris bölgesinde, 60'ı Fransa'nın geri kalanında bulunuyor. Bunlar yoğun bir şekilde gözetime alınacak ve denetlenecek.

76 ibadet yerinden 18'inin İçişleri Bakanlığı'nın talebiyle hızlı bir şekilde kapatılacağı belirtiliyor.

Aynı haberi Twitter üzerinde paylaşan İçişleri Bakanı Darmanin, "Talimatlarıma uygun olarak, devlet servisleri ayrılıkçılığa karşı büyük ve yeni bir eylem başlatacak. Ayrılıkçılık yaptığından şüphe edilen 76 cami gelecek günlerde kontrol edilecek ve kapatılması gerekenler kapatılacak" dedi.

Bu haberden önce Çarşamba günü hükümet AKP rejimi ve Müslüman Kardeşler'le bağlantılı İslamofobi İle Mücadele Kolektifi'ni (CCIF) resmen feshetti.

Hükümet, kolektifi "bir çok yıldır belirgin bir şekilde İslamcı propaganda eylemi yürütmekle" suçluyor. CCIF bu kararı beklemeden geçen Cuma günü kendisini feshetmişti.

Samuel Paty isimli tarih öğretmeninin başı kesilerek vahşice katledilmesi ardından hükümet CCIF ve Baraka City gibi derneklerin faaliyetlerine son verme niyetini ortaya koymuştu. Bu dernekler Cumhuriyet karşıtı "yuva" olarak nitelendirilmişti.

CCIF gibi Baraka City, Müslüman Kardeşler ve Erdoğan rejimi ile açık bağlantı içerisindeydi. Baraka City, Türk işgali altındaki Efrîn'de bulunan çetelere de yardım gönderiyordu. 

Baraka City, Hamas bağlantılı Şeyh Yasin kolektifi ve Pantin camisi de kapatılanlar arasında bulunuyor.