Fransa'da gözaltına alınan 17 Kürt’ten 11’i hakkında dava
Fransa'da gözaltına alınan 17 Kürt’ten 11’i hakkında dava
Fransa'da gözaltına alınan 17 Kürt’ten 11’i hakkında dava
Fransa’nın Bordeaux ve Toulouse kentlerinde 12 Şubat günü gözaltına alınan 17 Kürt’ten 11’i hakkında dava açılırken, bunlardan 7’si tutuklandı.
Bordeaux ve Toulouse kentlerinde yapılan baskınlarda gözaltına alınan ve Paris’e sevk edilen 17 Kürt’ten 12’si Cumartesi günü mahkeme önüne çıkarıldı. Mahkeme bunlardan birinin “tanık olarak dinlenmesine” karar verirken, diğer 11 kişi hakkında kamu davası açıldı.
“Terörist bir örgütle suç ortaklığı” ve “terörizmin finansmanı” suçlamaları ile haklarında dava açılanlardan 7’sinin tutuklanmasına karar verildi. Diğer dördü adli gözetim altında serbest bırakıldı.
Paris'teki bu operasyon Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretine denk geldi. Davutoğlu 12 Şubat günü Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius’la görüştü. Daha önceki birçok operasyon da Türk ve Fransız yetkililer arasındaki görüşmelerin öncesi veya sonrasında gerçekleşmişti.
KATLİAMI AYDINLATMAK İÇİN BU KADAR OLANAK DEVREYE KONULMADI
Gözaltılardan sonra Davutoğlu-Fabius görüşmesine dikkat çeken Yeni Anti Kapitalist Parti (NPA), “operasyon için orantısız olanaklar devreye konulduğu” tepkisinde bulunurken, “Bu tür olanaklar 9 Ocak’taki cinayetlerin katilleri ve emri verenleri bulmak için harekete geçirilmediği kesin” ifadelerini kullandı.
Fransa ile Türkiye arasında Ekim 2011'de güvenlik işbirliği anlaşması yapıldı. Bu anlaşma her iki ülke polisine Kürtlere karşı ortak operasyon yapmayı da öngörüyordu. Türkiye ile açık işbirliği yapan ve Kürtlere ilişkin bilgileri paylaşan Fransa'nın başkent Paris'te 9 Ocak günü Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez gün ortasında Kürdistan Enformasyon Merkezi'nde infaz edildiler.
Katil zanlısı Ömer Güney'in defalarca Türkiye'ye şüpheli ziyaretlerde bulunduğu ve karanlık bir geçmişi olduğu ortaya çıktı. Kürtlere yönelik saldırılara karşı Avrupa hükümetleri bugüne kadar ciddi bir tedbir almadı. Sadece yılın başından bu yana başta Fransa ve Belçika olmak üzere bir çok ülkede Kürt derneklerine saldırılar gerçekleşti. Fransa ve Avrupa Birliği hükümetlerinin Türkiye ile yaptığı anti-Kürt işbirliği, bu saldırıları cesaretlendiriyor.
2007'den bu yanan Fransa'da 250'ye yakın Kürt siyasi gerekçelerle gözaltına alındı. Ekim 2012'de Paris'te gözaltına alınan ve tutuklanan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Adem Uzun halen cezaevinde. Araların Fransa Komünist Partisi'nin de olduğu çok sayıda sol parti ve sivil toplum örgütü Türkiye ile yapılan anlaşmanın iptal edilmesini istiyor. Ancak iktidardaki Sosyalist Parti, henüz bu konuda bir açıklama dahi yapmazken, kendisinden önceki Nicolas Sarkozy hükümetinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikalarını devam ettiriyor.