Fransa’da Senato’dan Millî Görüş camisi kararı sonrası ek madde

Fransa’da tartışmaların odağındaki Millî Görüş camisinin finansmanı kararı ardından hükümet ve Senato, bu tür finansmanların önceden devlete bildirilmesi şartını getirecek.

Strasbourg şehrinde Millî Görüş tarafından inşa edilen ancak Erdoğan hükümetinin bir bakanını göndererek desteğini ifade ettiği Eyüp Sultan camisinin inşasına kent belediyesi tarafından mali yardım kararının etkileri sürüyor. Belediye yönetimi ile hükümet arasında tartışmalara neden olan ve valilik tarafından yargıya taşınan bu karar sonrasında hükümet yeni önlemler almaya başladı.

VALİLİKLERE BİLGİ VERİLMESİ ŞARTI GETİRİLİYOR

Fransız hükümetinin ‘ayrımcılık yasası’ olarak da tanımlanan ve parlamentoda görüşülmesi devam eden yasasına yeni eklemeler getiriliyor. Buna göre hükümet, ülkedeki herhangi bir ibadethanenin yerel yönetimler tarafından finansman sağlanmasını oylamak istemesi halinde valiliklerin en az üç önce bilgilendirilmesi şartını getiriyor.

Hükümetin bu talebine sağ muhalefet partilerinin çoğunlukta olduğu Senato’dan onay geldi. Senato üyesi Gérard Longuet, devletin önceden bilgilendirilmesinin finansman kararı alacak olan yerel yönetim açısından ‘ek güvence’ oluşturacağının altını çizdi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise, “Bu madde, yerel yönetimlere devletin net, açık ve kesin bir danışmanlık sağlamasına imkân tanıyacak” dedi. Bakanın açıklamasında, bu sayede başka ülkelerin Fransa’nın içişlerine müdahalesinin ve ayrılıkçı derneklerin finansmanının engellenebileceğini savundu.

STRASBOURG’DAKİ TARTIŞMALI KARARDAN SONRA GÜNDEME ALINDI

Bakanlık kaynaklarına dayandırılan medyadaki haberlerde, hükümetin bu ek maddeyi Strasbourg’daki ekolojist belediye yönetiminin Millî Görüş’e ait caminin inşasına finansman desteği verme kararından sonra gündemine aldığı bilgisi paylaşıldı.

HÜKÜMET UYARIDA BULUNDUĞUNU İDDİA EDİYOR

Strasbourg Belediye Meclisi, yıllardır devam eden ve tartışmalara neden olan Eyüp Sultan Külliyesi adlı projeye 2,5 milyon sübvansiyon desteği sunma kararı almıştı. İkinci bir oyla onanması gereken karar Bas-Rhin Valiliği tarafından İdare Mahkemesi’ne taşınmıştı.

Hükümet ve Bas-Rhin Valiliği, tartışmalı caminin AKP hükümetiyle bağlantıları konusunda Belediye Başkanı Jeanne Barseghian’ın uyarıldığını iddia etmişler, bu iddia belediye kaynaklarınca yalanlanmıştı.

Fransa’da laiklik ilkesi gereği ibadethaneler ancak tarihi miras kapsamına girmeleri halinde yerel yönetimlerden mali destek alabiliyorlar. Ancak 1905’te laiklik yasasının çıkarıldığı dönemde Almanya’ya bağlı olan ve anakenti Strasbourg olan Bas-Rhin ile Haut-Rhin ve Moselle illerinde Napolyon döneminden kalma ‘Concordat’ adlı anlaşma halen geçerli. Hristiyan ve Musevi dinlerini koruyan ve tanıyan o dönemki anlaşma, günümüzde dini görevlilerin maaşlarının ödenmesine ve diğer tüm dinlerin ibadethanelerinin de belirli bir düzeyde maddi olarak desteklenmesine imkân tanıyor.