Strasbourg’ta Millî Görüş’e finansman kararı yargıya taşındı

Fransa’nın Strasbourg şehrinde tartışmaların odağında olan ve Erdoğan rejimine yakınlıkları nedeniyle eleştirilen Millî Görüş’e ait bir caminin belediyeden finansman desteği alması kararı, valilik tarafından yargıya taşındı.

Strasburg’da son iki haftadan bu yana tartışmalara neden olan Millî Görüş’e ait ‘Eyüp Sultan Camii’ inşaatına belediye tarafından 2,5 milyon sübvansiyon desteği kararı, İdare Mahkemesi’ne taşındı.

Yıllardır süren ve bizzat AKP’nin dönemin bakanlarından Bekir Bozdağ’ın da temel atma törenine katıldığı cami inşasının mali imkansızlıklar nedeniyle durduğu biliniyordu. Ancak başta Belediye Başkanı Jeanne Barseghian’ın üyesi olduğu Yeşiller Avrupa Ekoloji (EELV) ile başta Komünist Partisi (PCF) gibi sol müttefiklerinin oluşturduğu yönetimin aldığı karar, ciddi tepkilere neden olmuştu.

KARARIN İPTALİ İÇİN İDARE MAHKEMESİ’NE GİDİLECEK

Bizzat İçişleri Bakanı’nın AKP hükümetinin mali desteği nedeniyle ‘Türkiye’nin Fransa’nın içişlerine müdahalesine finansman’ olarak eleştirdiği bu karar, Strasburg’un içinde olduğu Bas-Rhin ili valisi tarafından yargıya taşınıyor.

AKP rejimi ve yandaşlarının sık sık ‘Avrupa’nın en büyük külliyesi’ olarak sundukları caminin finansmanına dair kararın yanlış olduğunu söyleyen Vali Josiane Chevalier, İdare Mahkemesi’nin iptali için başvuru yapacağını duyurdu.

Valilik tarafından yapılan resmî açıklamada ise, il valisinin Strasburg Belediye Başkanı Jeanne Barseghian ile kararın geri çekilmesi için yazışmalarda bulunduğu, ancak bundan sonuç alınamadığı belirtildi. Açıklamada, mahkemeden karar hakkında yürütmeyi durdurma talebinde bulunulacağı ve bu kararın yasallığının tartışmalı olduğunun altı çizildi.

NAPOLYON DÖNEMİ ANLAŞMASI İMKAN TANIYOR

Fransa’da 1905 Laiklik Yasası kapsamında devletin veya yerel yönetimlerin dini kuruluşları tanıma, finanse etme veya koruma yükümlülüğü yok. Ancak Strasburg’un içinde yer aldığı Alsace bölgesi, 1870-1919 yılları arasında Almanya’ya dahil edilmişti. Fransa’nın geri almasından sonra ise, devletin veya yerel yönetimlerin dini kuruluşları tanımaları, finansmanı gibi konularda yetkiler tanıyan 1800’lerin başında Napolyon tarafından getirilen Concordat adlı anlaşma geçerli kabul edilmişti. Bu da belediyelerin de belirli bir miktarı aşmamak kaydıyla dini kuruluşların inşa projelerine mali desteği mümkün kılıyor.

TÜRKİYE’NİN DIŞTAN MÜDAHALESİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Ancak son yıllarda artan radikal İslamcı çete saldırıları ile Türkiye’nin camiler ve yan kuruluşları aracılığıyla Fransa’daki iç siyasete kadar müdahale girişimleri ciddi tepki çekiyordu. Avrupa’da büyük oranda Erdoğan’a taraf olduğu bilinen Millî Görüş’ün 30 milyon Euro’nun üzerinde maliyetinin olduğu savunulan külliye projesi, Erdoğan’ın yurtdışındaki birçok cami projesinin başındaki bir mimar tarafından hazırlandığı biliniyor.

Ayrıca Millî Görüş’ün Fransa’daki kolunun hükümetin sunduğu Cumhuriyet İlkeler Şartı’nı imzalamaması da tartışmaları alevlendirmişti.