Fransa’da yerel yönetim reformu: idari bölge sayısı 13’e düşürüldü

Fransa’da yerel yönetim reformu: idari bölge sayısı 13’e düşürüldü

Fransa’da en büyük yerel yönetim birimi olan bölgelerin sayısının düşürülmesine ilişkin kanun tasarısı Ulusal Meclis’te kabul edildi. Muhalefetteki sağ ve sol partilerin karşı çıktığı yeni düzenlemeyle yerel yönetimlerin idari giderlerinin azaltılması ve ekonomik dinamik hedeflenirken, Fransa tarihinde önemli bir yeri olan Alsas bölgesi de diğer iki bölge ile birleştiriliyor.

Halen toplamda 22 olan bölgelerin sayısı yeni kanun ile birlikte 13’e düşürüldü. Yeni kanuna göre Paris ve banliyölerinin oluşturduğu Ile-de-France bölgesinin yanı sıra Korsika, Bretagne, Provence-Alpes-Côte-D’azur, Centre ve Pays de la Loire bölgeleri olduğu gibi korundu.

Yeni Fransa haritasında birleştirilerek tek bir idari ve coğrafik yönetim birimi haline getirilen bölgeler şunlar:

-Aşağı Normandiya ile Yukarı Normandiya

-Alsace, Lorraine ile Champagnes Ardennes

-Poitou-Charentes ve Limousin ile Aquitaine

-Nord-Pas-de-Calais ile Picardie

-Bourgogne ile Franche-Comté

-Midi-Pyreenees ile Langudoc-Roussillon

-Rhone-Alpes ile Auvergne bölgeleri.

Ulusal Meclis’te yapılan oylamada iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekilleri yeni yasa lehine oy kullanırken, muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP), merkez liberal UDI, Yeşiller Ekoloji Avrupa (EELV) ile komünist milletvekilleri ise karşı çıktı. Katılımın oldukça düşük kaldığı oylamada 95 ‘evet’ oyuna karşılık 56 ‘hayır’ oyu verilirken, 11 milletvekili ise çekimser kaldı.

Yasa ile, herhangi bir bölgeyi oluşturan illere (departman) 2016-2019 yılları arasında diğer bir bölgeye geçme hakkı tanınıyor. Ancak bunun için ayrılmak ve birleşilmek istenen her iki bölge ile söz konusu departman meclislerinin ayrı ayrı yüzde 60 oyunun alınması gerekecek.

Yeni bölge reformu, 2015 yılı Aralık ayında yapılacak bölge seçimlerinin ardından 2016 yılı başından itibaren geçerli olacak.

ALSACE BÖLGESİ SEÇİLMİŞLERİ TEPKİLİ

Yeni bölgeler haritasının en tartışmalı noktası ise cermenik kökenli olan Alsace bölgesinin Lorraine ve Champagne-Ardenne bölgeleri ile birleştirilmeleri oldu. Alsace bölgesi vekilleri, bölgelerinin diğer iki bölgeyle birleştirilerek ‘kimliğinin yok edilmek’ istendiğini savunuyorlar.

Yasaya karşı çıkan binlerce Alsace’lı haftalardır değişik aralıklarla eylemler düzenliyordu.

Ancak yeni düzenlemede Alsace bölgesinin başkenti Strasbourg aynı zamanda 3 bölgeden oluşacak yeni bölgenin de başkenti olacak.

Diğer birleştirilmiş bölgelerin başkentleri ise hükümet kararnamesi ile belirlenecek.

Fransa Parlamentosu’nun iki bileşeninden diğeri olan Senato’da ise bu hafta başlayan görüşmelerde, bölgelere verilecek yetkiler üzerine tartışmalar yürütülmeye başlandı. Hükümet, daha önceleri, bölgelerin altındaki yerel yönetim birimi olan ‘departmanları’ 2020 yılından itibaren kaldırmayı planlıyordu, ancak bu plan iptal edildi.

Hükümet, bölgelerin ekonomik gelişmeye ilişkin politikalardan, departmanların ise sosyal yardım kurumlarından sorumlu olmaya devam etmesini istiyor. Hükümetin bölgelere aktarmayı düşündüğü yetkiler arasında ortaokulların yönetimi, okul öğrenci servislerinin işletimi ile departman yolları ve limanları bulunuyor.