G20'ye karşı Alternatif Zirve'nin ilham kaynağı: Öcalan ve Rojava

Almanya’nın Hamburg kentinde 7-8 Temmuz günlerinde yapılacak olan G20 Zirvesi'ne karşı, 70 kuruluşun 'Alternatif Zirvesi' dün başladı.

Aralarında Amerika, Çin, Rusya, Almanya’nın da bulunduğu dünyanın 20 ülkesi G20 Zirvesi için bu yıl Almanya’nın Hamburg kentinde toplanıyor. Tarihinde ilk kez bir G20 Zirvesine ev sahipliğini yapacak olan Almanya’nın Hamburg kentinde 20 binden fazla polisin aldığı önlem ise kenti felç etmiş durumda.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında olduğu dünyadan birçok diktatörün katılacağı zirveye karşı sol, demokrat ve alternatif yaşam arayışında olan on binlerce kişi, hafta sonundan bu yana Hamburg kentinde protestolara başladı. Onlarca kuruluş bir araya gelerek, alternatif yaşam arayışlarını sürdürüyor. Bu arayış üç ayak üzerinde yürütülüyor. Birincisi, aralarında NAV-DEM’inde bulunduğu 70 kuruluşun bir araya gelerek düzenlediği alternatif zirve, ikincisi kentte yapılacak protesto eylemleri, üçüncüsü ise Cumartesi günü 100 bin insanın katılacağı büyük bir yürüyüş. Bu yürüyüşün başını ise Kürtler çekiyor.

‘ÖCALAN’IN DÜŞÜNCELERİ BİZE İLHAM KAYNAĞI OLDU’

Rojava’dan Sinem Muhammed’in de katıldığı Alternatif Zirve dün başladı. Bu akşam son bulacak olan alternatif zirve çerçevesinde toplam 42 iki tane panel ve seminer düzenleniyor. Başta Latin Amerika ve dünyanın birçok ülkesinden katılımcıların olduğu Alternatif Zirve’nin ilgi odağı ise Rojava Devrimi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm düşünceleri.

Bin 500 kişinin katıldığı dünkü seminerde konuşan Rojava Halk Meclisi Eş Başkanı Sinem Muhammed, Rojava’daki sistemi anlattı. G 20 Zirvesi ülkelerinin dünyadaki kriz ve kaos yaratan politikalarına karşı alternatif bir yaşam kurduklarının altını çizen Muhammed, devamla şunları söyledi: "Şu anda dünyada ciddi bir kriz ve kaos var. Kapitalist modernitenin kaynağının olduğu bu krizin sonucu bütün dünyada açlık, kaos ve savaşlar almış başını gidiyor. Biz demokratik moderinite düşüncelerinin ışığında Rojava’da kadın eksenli bir sistem kurmaya çalışıyoruz. Bu sistemin kaynağında siyasal, sosyal ve ekonomik anlamda bir devrim gerçekleştiriyoruz.”

Paneli yöneten Ulrich Brand’ın, “Bütün bunları yaparken motivasyonunuzu nereden alıyorsunuz” sorusuna Muhammed, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik moderinite perspektifleri bizim için ilham kaynağıdır” şeklinde cevapladı.

‘ON BİNLERCE KİŞİ HAMBURG’DA BULUŞUYOR’

Öte yandan dünya ve Almanya’nın farklı kentlerinden Hamburg’a gelen yaklaşık 10 bin kişi ise kentin farklı yerlerinde kurdukları çadır kamplarla G20 Zirvesini protesto etkinlikleri yapıyor. Hamburg polisinin kamplara karşı getirdiği yasaklara rağmen göstericilerin ısrarı sürerken kent sakinleri, kiliseler, tiyatro ve çeşitli sivil toplum örgütleri polisin bu tavrına karşı alternatif yaşam arayışında olanlara kapılarını açarak, büyük bir dayanışmada bulundular. 20 bin polisin görev yaptığı kentte yaşam adeta felç olmuş durumda. Sık sık göstericilere sert davranan polis birimleriyle göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Bir haftadan bu yana devam eden protesto gösterilerinin en büyüğünün bu akşam yapılması planlanıyor. Yarın ise gün boyu kent merkezlerinde on binlerce insan sokaklara çıkarak, G20 Zirvesini protesto etmek için barikatlar kuracak.

‘CUMARTESİ GÜNÜ BÜYÜK BİR YÜRÜYÜŞ YAPILACAK’

Almanya’daki Kürtlerin en büyük çatı örgütü olan NAV-DEM’in de aralarında olduğu 70 kuruluşun organize ettiği büyük bir yürüyüş de Cumartesi günü düzenlenecek. 100 bin insanın katılması beklenen yürüyüş, saat 11.00'da kentin merkez tren istasyonunda başlayacak. Kürtler de yürüyüşün en önünde yerlerini alıp, Erdoğan’ı protesto edecek.

‘ERDOĞAN YARGILANMALI’

Alternatif Zirve Tertip Komitesi'nde Kürtleri temsil eden Hamburg NAV-DEM Temsilcisi Yavuz Fersoğlu, "Burada yapılması devam eden ‘Alternatif Zirve’de Rojava modeli herkesin ilgi odağı. İnsanlar merak ediyor, tartışıp konuşuyorlar. Kapitalist sisteme dünyada model olarak görüyorlar” dedi. Fersoğlu, Cumartesi günü de yapılacak büyük yürüyüşle Erdoğan’a karşı çıkacaklarının altını çizerek, şunları söyledi: "Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeri Hamburg değil, uluslararası mahkemedir. Cizre, Sur’u yakma suçundan yargılanmalıdır. Onun için bütün demokratik kesimler yapılacak yürüyüşe katılarak, başta Erdoğan olmak üzere bu sistemin temsilcilerini protesto etmelidir.”

ULUSLARARASI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Alternatif Zirve’nin merkezi olan St. Pauli Futbol Stadyumunda yapılan basın toplantısına katılan Sinem Muhammed, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muhammed, burada Almanya hükûmetini sert bir dille eleştirerek, "Şimdiye kadar DAİŞ’e destek veren Erdoğan, şimdi de benim doğduğum ve hiçbir terör grubunun olmadığı Efrîn'e saldırmaya çalışıyor. Biz buna karşı çıkıyoruz. Bütün demokratik kamuoyundan da beklentimiz, bizimle bu dayanışmayı büyütmeleri ve Erdoğan’a karşı çıkmasıdır.”

Muhammed, Cumartesi günü yapılacak yürüyüş için de bütün Kürtlere çağrı yaparak, Erdoğan’ın saldırılarına karşı herkesin yürüyüşe katılması gerektiğini söyledi.