GÜNDEM 2 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Zinî Wertê'deki durumun sadece PKK ve KDP arasında bir olay olmadığını söyleyen PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, "KDP'nin bir planı yoksa çekilmemekte bu kadar ısrar edilmemelidir" dedi.

-Çoğu zaman tehlikeli yollardan geçmek zorunda kalan kolberler, geçimlerini sağlamak için her gün ölüm ile burun buruna kalıyor. Zengin kaynaklara sahip, ekmek ve buğdayın ülkesi olan Rojhilat'ta da insanlar ekmek için hayatını kaybediyor.

-Kürt sanatçılar, Ankara'da Barış Çakan adlı gencin Kürtçe şarkı dinlediği için katledilmesine tepki göstererek, "Toplumun vicdanı olan sanatçılar olarak bu olayı kınıyor ve şarkılarımızı Barış için söyleyeceğiz" ifadelerini kullandılar.

-Serxwebûn Gazetesi'nin 461. sayısı “Önderlik ve şehitler çizgisinde mücadeleyi yükseltelim” manşetiyle çıktı.

-Hamburg Eyaleti’nde Anayasa Mahkemesi yargıcı Cornelia Ganten-Lange’ya karşı Kürt halkının mücadelesine verdiği destek gerekçe yapılarak karalama kampanyası başlatıldı.

-QSD akademilerinde eğitim gören Arap savaşçıları, her türlü ferdi silah eğitimi yanında Kürt ve Arap halkların tarihini, kültürünü de kapsayan ideolojik ve siyasi eğitim de alıyor.

-Dünya nüfusunun onda birinden fazlasının açlıkla mücadele ederken, önümüzdeki on yıllarda daha da artacak insanlığın ‘yeryüzünü talan etmeden doyurulması’ en önemli sorunlardan biri olarak duruyor.

-Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her ne kadar birçok ülkede ciddi oranda azalma gösterse de Covid-19 salgınının daha az patojen olduğunu düşünmek için çok erken.

-Sudan’da 30 yıllık diktatörlüğün ardından cezaevine giren El Beşir’in gasp ettiği mülklerin geri alınmasına devam edilse de, şimdilik sadece ‘buzdağının görünen yüzünün’ tespit edildiği bildiriliyor.