GÜNDEM 20 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP’nin düzenlediği “Demokrasi Yürüyüşü”nün finali bugün Ankara’da yapılacak.

-Son üç gündeki bombardımanlarda 7 sivili katleden Türk devletinin, Güney Kürdistan’daki sivil katliamları, 37 yıl önce başlattığı saldırılarla yaşıt. Kendakolê, Zergelê, Kortek katliamları bunlardan birkaçı.

-İHD İstanbul Şube Başkanı Yoleri, Türk cezaevlerinde şiddetin her türlüsünün yaşandığını söyledi.

-Avukatların, haklarının gasp edilmesine karşı Ankara'ya yürüyüşüne Van Barosu da katıldı. Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, "Yasa çekilene kadar eylemdeyiz" dedi.

-HDP’nin Hakkari ve Edirne’den başlatmış olduğu 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' tabanında ciddi destek görürken, halk son yıllarda açlık grevleri dışında HDP'nin ilk kez kendi gündemini yarattığını düşünüyor.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylemde olacak.

-Küresel sağlık krizi sırasında en riskli işlerde çalışanlar kadınlar olurken, sokağa çıkma kısıtlamaları da kadınların günlük iş yükünü daha fazla arttırdı.

-Avrupa Parlamentosu, ABD’den yayılan ırkçılık karşıtı ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ sloganını bir tasarıyla kabul etti.

-Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasına rağmen Covid-19 salgınında bugüne kadarki en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı.

-Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, bireylerin kan grupları yeni tip korona virüsüne karşı vücudun direncinde etkili rol oynuyor.