GÜNDEM 23 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Stêrk TV’de yayınlanan Özel Programa konuşan PKK Yürütme Komitesi Murat Karayılan, Türk devletinin Heftanin’e yönelik düzenlediği işgal saldırılarında 31 gün içinde Türk ordusuna yönelik 95 gerilla eylemi yapıldığını belirtti. Karayılan, “236 Türk askeri ölmüş. 18 yaralıları tespit edilmiş ama bundan daha çok olduğu biliniyor. 6 adet kobra helikopteri darbelenmiş” dedi.

-Haftanîn’de Türk işgaline karşı gerilla hamlesi birinci ayını geride bırakırken, savaşta yer alan iki gerilla nasıl direndiklerini, Xantur ve Qesrok alanlarının neden önemli olduğunu ve savaşın ne aşamada olduğunu anlattı.

-Türk devletinin baskılarını ve yürütmüş oldukları ‘Demokrasi Buluşmaları’ çalışmalarına ilişkin konuşan HDP Van milletvekili Sezai Temelli, "Biz, çalışmalarımızda toplumun siyasi program fikri ve anlayışımıza ne kadar barışık olduğunu görüyoruz" dedi.

-Türk devletinin, Lozan'ın yıldönümü olan 24 Temmuz 2015’te Kürtlere ilan ettiği topyekün savaş, 5 yıldır sürüyor. Tarih boyunca zayıfladığında Kürtlere yaslanan, güçlendiğinde ise Kürtleri tasfiyeye yönelen Türk devleti savaşı nasıl başlattı?

-Basın üzerinde sansürün kaldırılması olarak kutlanan Gazeteciler ve Basın Bayramı'nın yıl dönümünde Türkiye, dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülkelerin başında geliyor.

-AB tarihinde bu yıl ilk kez yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi fosil enerjileri geride bırakırken, elektrik üretiminin neden olduğu CO2 salınımları da beşte bir oranında azaldı.

-Kanada yargısı, ABD ile 2000‘li yıllardan bu yana yürürlükte olan ve iltica başvurularını zorlaştıran tartışmalı bir anlaşmayı iptal etti.

-Çinli bilim insanlarının yaptığı bir çalışma sonunda, birçok kanser türüne ait semptomları yıllar önce tespit edebilen bir kan testinin geliştirildiği iddia ediliyor.

-BM, Türkiye’nin kışkırtmalarıyla giderek tırmanan Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmaların müzakerelerle çözülmesi için çağrıda bulundu.