GÜNDEM 29 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Temeli Şark Islahat Planı’na dayanan Kürtlere yönelik özel savaş sisteminin son dört yılda yereldeki yönetim ayağı kayyum rejimidir. Siyasi soykırım ve gaspın ardından atanan kayyumlar, kültürel soykırımın en saldırgan gücüdür.

-Tüm dünyayı saran koronavirüs salgınının sebebinin kapitalist modernite olduğunu söyleyen Dr. Erdal Sipan, kapitalist ülkelerin salgınlar baş edemediğini vurguladı.

-Van Gölü havzasında yapılan HES ve barajlar, vanlı varlığıyla birlikte doğanın katledilmesine neden oluyor.

-Fransa’da hazırlanan bir rapora göre, insan sağlığına zarar veren ve tuz, şeker, yağ gibi maddelerin yoğun kullanıldığı endüstriyel gıdaların daha fazla vergilendirilmesiyle tüketilmesi engellenmeli.

-Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, dünya genelinde Covid-19 salgınından etkilenenlere yardım amacıyla büyük bir kampanya başlatırken, en az 3,2 milyar dolarlık bir bağış çağrısı yapıldı.

-Küresel ısınmaya karşı mücadelede en önemli uluslararası zirve olan İklim Zirvesi’nin 26’ncısı en az 1 yıl ertelendi.

-Kriz nedeniyle satışlardaki düşüşü bahane eden şirketlerden Renault, dünya genelindeki çalışan sayısını onda bire yakın oranda düşürecek.

-Fransa’da 17 Mart’tan bu yana geçerli olan yasaklardan önemli bir kısmı daha 2 ve 22 Haziran tarihleri arasında aşamalı olarak kaldırılıyor.

-Antarktika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, okyanus seviyelerini önemli derecede yükseltecek buzullardaki erimeler tahmin edilenden çok daha hızlı gelişebilir.