GÜNDEM 4 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenen nöbet eylemini bu hafta Almanya’nın Hamburg şehrinden gelen bir grup yürütüyor.

-Van Valiliği tarafından yaklaşık 2 bin 35 gün önce uygulanmaya başlayan eylem ve etkinlik yasağı yeniden uzatıldı. Yasak nedeniyle Van’da 4 yıldan daha fazla bir süredir neredeyse tek bir sanat etkinliği düzenlenemiyor.

-HDP Parti Meclisi Üyesi Av. Serhat Eren, bir gizli tanık bankası oluşturulduğunu; hazırlanan dosyaya uygun bir gizli tanık beyanı bırakılmak suretiyle davaya dönüştürüldüğünü söyledi.

-Ölüm orucundaki Avukat Aytaç Ünsal’ın babası Nihat Ünsal, oğlunun hastanede cezaevinden daha ağır koşullarda tutulduğuna dikkat çekerek, “Sözün bittiği yerdeyiz. Çocuklarımızı bu koşullarda bırakmak resmen ölüme terk etmek demektir” dedi.

-İsveç'te çalışma yürüten kitle örgütlerinin temsilcileri, Zeynep Calaliyan ile Nasrin Sotoudeh ve Zara Mihemed'in serbest bırakılması için İsveç hükümetine girişimde bulunması çağrısı yaptı.

-Faşist ve inkârcı politikalarıyla bilinen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı Katolik Kilisesi’nin önde gelen ilerici piskoposları da bayrak açarken, totalitarizm ve demokrasi karşıtlığı sert biçimde eleştiriliyor.

-Küresel ısınmanın sonucu olarak Alpler’deki buzul erimelerine dikkat çeken doğa uzmanı Jean-Pierre Martinot, bunun sonucunda Fransa’nın sadece bir vilayetinde onlarca gölün oluştuğunu söyledi.

-Kanadalı uzman Doktor Gabor Maté’ye göre, alkol ve uyuşturucu dahil birçok bağımlılığın gerçek nedeninin çocuklukta yaşanan bazı tecrübelerle doğrudan bağı var.