GÜNDEM 6 ŞUBAT 2020

6 Şubat gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketinin ardından AKP’nin “Bahçesaray’a yollar, tüneller yaptık” propagandasının da doğru olmadığı görüldü. Yapılanların sadece 2 kilometrelik kar tünelleri olduğu ortaya çıktı.

-Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen 16. Kürt konferansı takip edilecek.

-Devletin kadın örgütlenmesinden korktuğunu söyleyen Kadın Platformu üyesi Cansu Ertaş, kadınları bir araya getirerek, daha güçlü bir mücadele hattı oluşturacaklarını söyledi.

HPG ve YJA-STAR gerillaları, Viyan Soran’ın ‘Bê Serok Jiyan Nabe’ şiarının, tüm gerillaların da temel ilkesi olduğunu belirterek, komploculara büyük cevap verdiğini söyledi.

-Almanya’nın kuzeyinde yaşayan Danimarkalı ve Friz azınlığı temsil eden Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) Schleswig-Holstein Eyaleti Meclisi’ne başvurarak PKK yasağının kalkmasını talep etti.

-Türk devletinin bölgeye dönük saldırılarının İskenderun işgal planının devamı olduğunu söyleyen Süryani Askeri Meclisi Komutanlarından Xabûr Ekad, “İşgal saldırılarına karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

- Alman hükümeti 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlayan işgal saldırısının ardından Türk devletiyle yaptığı silah ticaretini “devlet sırrı” diyerek açıklamıyor. Sol Parti hükümetin tavrını yargıya taşıyor.

-Başta Afrika kıtası olmak üzere birçok ülkede en az 200 milyon kadın sünnet vahşetinin kurbanı. Buna onlarca yıla varan ağır hapis ve on binlerce Euro’ya varan para cezalarına rağmen Avrupa ülkelerinde yaşayan göçmen kadın ve kız çocukları da dahil.

-Tüm dünyada tedavi gören HIV virüsü taşıyıcılarının beşte birinin yaşadığı Güney Afrika Cumhuriyeti’nde TLD adlı ilacın kullanımının yaygınlaşması sayesinde virüsün yayılmasının da önleneceği savunuluyor.