GÜNDEM 06/06/2021

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Türk ordusu ve KDP’nin Metina alanında başlattığı işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edielcek.

- Türk devletinin Maxmur’a yaptığı saldırıya yönelik tepkiler ve eylemler takip edilecek.

- Bünyesinde 5 federasyon ve buna bağlı 300’e yakın kurumu barındıran KON-MED, yenilenme ve güçlenme iddiasıyla gerçekleştirdiği kongresini bugün Bergisch Gladbach’ta yapacak.

- Türk devleti ve işbirlikçilerinin 1992’dekine benzer bir ortam yaratıp PKK gerillalarına karşı kapsamlı bir savaş başlatmayı hedeflediklerini belirten Behzad Pîrmusa KDP’ye “İşgale destek vermekten vazgeçin, Behdinan düşerse siz de bitersiniz” dedi.

- Medya Savunma Alanları'ndaki direnişte yer alan YJA Star'lı Adar Ararat ve Çiya Qamişlo, gerilla direnişini kıramayan Türk devletinin kimyasal silaha başvurduğunu söyledi.

- İklim aktivisti Önder Algedik, daha önce hazırlanan raporlarda şimdi Marmara’da ciddi bir sorun haline gelen müsilaja dair böyle bir öngörü olduğunu, bunun da bakanlıkça bilinmesine rağmen bir şey yapılmadığının altını çiziyor.

- Korona salgınıyla birlikte artan kadın işsizliği son dönemlerde en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. TÜİK rakamlarında bile artık bu gizlenemiyor.  DİSK- AR’a göre de kadın işsizliği tüm iş alanlarında erkeklerden daha yüksek.

- Küresel alanda gıda fiyatları son bir yılda yüzde 40 artış göstererek rekor seviyeye ulaştı.

- Gezegenimizde her sene 300 milyon ton plastik atıktan en az 10 milyon tonu okyanuslara karışıyor. Bu her dakika bir kamyon dolusu plastiğin okyanusa atılması demek.

- Avrupa Konseyi’ne bildirimde bulunan Türkiye, 1 Temmuz'da İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen ilk ülke olmaya hazırlanıyor. Kadınlar ise haziran ayı ve 1 Temmuz günü dahil olmak üzere sokaklarda olacak.