GÜNDEM 1 HAZİRAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-TJK-E ve KCDK-E’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarı ile düzenlediği oturma eylem itakip edilecek.

-Tüm kirli, yasa dışı işlerin ve suçların, Erdoğan’ın onayı ya da talimatıyla gerçekleştiğini söyleyen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, “Soylu’yu istifaya çağırmak yetmez, bu iktidarı istifaya zorlamalı” dedi.

-Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin sistematik bir işkenceye dönüştüğünü söyleyen HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, tecridin sona ermesi için CPT'nin Türk devletine baskı kurması gerektiğini vurguladı.

-Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Sedat Peker açıklamalarına ters düşen rapor Baran Tursun Vakfı’ndan. Rapora göre, 2007 ile 2020 arasında 92'si çocuk, 404 sivil polisler tarafından katledildi

-1994 yılında Kürdistan'daki kirli savaşta Türk ordusuna silah desteği için Alman hükümeti ve ordusuna yönelik eylemler yapmaktan aranan Bernhard Heidbreder, Venezüella'da yakalandığı kansere yenik düştü.

-Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Haziran sayısı ‘Zilanca bir varlık savaşı’ manşetiyle okuyucularıyla buluştu. Gazete, Kürt kadın mücadelesi öncülüğünü konu alan yeni sayıda birçok başlık ve makaleye yer verdi.

-HPG gerillası Dilgêş Farqîn, Türk devletinin saldırılarına karşı mücadeleyi daha da büyüteceklerini belirterek, "Türk devletine ve destekçilerine büyük darbe vuracağız" dedi.

-TJK-E ve KCDK-E, Türk devletinin soykırım ve işgal saldırılarına karşı Avrupa Konseyi’nin sessizliği ve ABD’nin Kürt halkı ve öncülerine karşı aldığı karar 2 Haziran günü düzenleyeceği yürüyüş ile protesto edecek. Her iki örgü, yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

-ABD’nin Afganistan’daki varlığı yıllık 2.260 milyar dolara (1.845 milyar Euro), Fransa’nın 2020 yılındaki uluslararası operasyonları, 1.16 milyar Euro’ya mal oldu.

-Yunanistan, Avrupa’ya göçmen akışını engellemek için sınır “güvenliğini” daha da arttırdı. Yunanistan’ın Avrupa adına göçmenlere, “Hoş karşılanmıyorsunuz” veriyor.