GÜNDEM 1 KASIM 2021

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- NATO, ABD ve Avrupa’nın işgal saldırılarına ilişkin stratejileri ile Türk devletinin soykırım ve ‘Yeni Osmanlıcılık’ politikalarına ilişkin sorularımızı yanıtlayan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “Bugünkü tüm politikaların altında Kürt sorunu denen, Kürtlerin yok sayılıp soykırıma uğratılması zihniyeti ve politikası yatıyor. Bu da bir küresel politikadır. Onlar soykırımcı politikanın sahibidir” dedi.

- OPCW, Türk ordusunun “MKE MOD 251” koduyla 90’lardan 2010’a kadar yasaklı olan 120 mm kalibrelik CS bombalarına sahip olmasına sessiz kaldı. Türk devletinin itiraf ettiği bombalarının akıbeti ise bilinmiyor.

- HPG Komutanlarından Doktor Bager Baran, Türk devletinin gerilla güçlerine karşı kimyasal silahın değişik varyantlarını kullandığını, bunları tespit etmek için gerekli ekipmanlarının olmadığını belirterek, ilgili kurumları konuyu araştırmaya çağırdı.

-Yorulmak nedir bilmeyen zapt edilmez bir devrimciydi Cumali Çorum. Genç gerillalara ruhu yenilmez kılmayı öğretiyordu. Mert bir tabiata, basiretli bir zihne sahipti. Zorluklar, devasa iradesi karşısında küçülürdü.

-Kobanê’yi inşa sürecinde yer alan Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, "Halkımıza karşı kimyasal silahların konuşturulduğu çirkin bir savaşa karşı Kobanê direniş ruhuyla silkelenmemiz gerekir” dedi.

-Glasgow'daki iklim zirvesinin başlangıcında, Dünya Hava Örgütü, 2021 için tahminini yayınladı: Isı kaydı olmasa bile, yakın geçmişteki en sıcak yedi yıldan biri. Dünyanın birçok yerinde insanlar kuraklık ve orman yangınlarıyla mücadele etti.

- Bilim insanları, bal arılarının, insanlardan COVID-19 salgını sırasında yapmaları istendiği gibi, etkileşimlerini değiştirerek parazit tehdidi altındayken sosyal mesafeyi kullandığını keşfetti.