GÜNDEM 1 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2009 yılında esir tutulduğu İmralı adasında “Demokratik Uygarlık Manifestosu”nun dördüncü kitabı olarak kaleme aldığı ve 2010’da yayınlanan “Ortadoğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Uygarlık Çözümü” isimle eserde ayrıntılı olarak sanayi devriminin çıkışı, kapitalist sistemin şekillenmesi ve işçi sınıfının mücadelesinde ortaya çıkan eksilikleri ve çözüm önerileri ayrıntılı biçimde ele alınıyor. 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı nedeniyle çarpıcı olan bölümleri derledik.

-Ekonominin ciddi anlamda yapısal sorunları olduğunu söyleyen Sezai Temelli, savaştan enerjiye, inşaattan haksız zenginleşmeye giden bu talanın AKP’nin bilinçli politikası olduğunu ifade ediyor.

-İsviçre’nin Cenevre Kantonu Meclisi, Türk devletinin Kürtler başta olmak üzere muhalif kesimlere yönelik baskıların sonlandırılması, tutsakların taleplerinin karşılanması ve Türk devletinin Suriye’ye yönelik saldırılarının son bulmasına ilişkin bir önergeyi kabul etti.

-Ağıtın ve anlatının gizli ve kısık sesli olması, aşkın en hakikisinin peşine düşmeyi engelleyememişti. Sinan Dersim de bu gizin peşine düşenlerdendi. Mazlum, Sara, Şükrü, Bese, Şiyar, Yılmaz ve İmanım izini sürdü, hem de hiç tereddüt etmeden...

-Kemalbay, doğayı ve emeği yağmalayan iktidarın yasaklarla OHAL ve köle düzenini rutin hale getirmek istediğine dikkat çekerek, “Bu düzen değişmeli. Yeni bir yaşam istiyoruz ve bu 1 Mayıs bunun için mücadeleyi yükseltme zamanıdır” dedi.

-Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, devlet güçlerinin Lice'ye bağlı Dibek, Arıklı ve Karahasan mahallelerinde iş makineleri ile ağaçları kökünden söktüğünü belirtti.

-Dünyada bu yılki yenilenebilir enerji kaynaklarının toplamdaki payının ilk kez yüzde 30’un üzerine çıkması umulurken, kömüre olan talebin artışıyla sera etkili gaz salınımları da artmaya devam edecek.