GÜNDEM 1 OCAK 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- 2022 yılında Suriye iç savaşı ve sorununda neler yaşanacak? Bazı veriler çözüm için zayıf da olsa umut veriyor. Ancak bazı gerçeklerin kabul edilmesi şart.

-2021 yılında profesyonelleşen gerillanın işgalcilerin hayallerini yerle bir ettiğini dile getiren Cenga Xabur direnişçileri, yeni yıl da da sergileyecekleri direnişle zafer savaşı vereceklerini, hedeflerinin Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü olduğunu belirtti. 

-PKK'nin “terör örgütleri listesi”nden çıkarılması için sürdürülen kampanyanın imzacılarından Norveçli siyasetçi Arnljot Ask, demokratik çözüm ve adil barış için PKK’nin o listelerden çıkarılması gerektiğini söyledi.

-Geçtiğimiz günlerde kongresini gerçekleştiren HDP Gençlik Meclisi üyelerinden Yusuf Alış, anti-demokratik uygulamalarla mücadele ettiklerini anlatırken, tüm bunlara rağmen gençliğin kendi gerçekliğine sahip çıkarak iktidara cevap verdiğini söylüyor.

- Türk ordusu savaşın kurallarına uymayıp namertçe kimyasal kullanırken, şehitler ise direnişleriyle devrimin asaletine asalet kattı.

-Gerilla Ronî Derik, hiç durmazdı. İnandığı dava için zafer yürüyüşündeydi. Yoldaşları, onu tanımanın onuru savaştıracak şimdi.

-Açlık, kıtlık gibi konuların 2022 yılında da devam edeceğini belirten DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün, sendika olarak en geniş toplumsal muhalefetle birlikte mücadele etmeyi hedef olarak önlerine koyduklarını kaydetti. 

-AİHM’in KHK’lıların ihraç edilmesiyle ilgili iyi çalışmadığını belirten Barış Akademisyeni Yasemin Özgün, “AİHM, bizi 5 yıl oyalayan OHAL Komisyonu’ndan bir şey çıkmayacağını biliyordu. Hukuki bir karar alsaydı, bu süreç bu kadar uzamayabilirdi" dedi.

-Define arayıcılarının kazıları ve yetkililerin duyarsızlığı yüzünden tamamen yıkılma noktasına gelen Aziz Bartholomeus Manastırı’nın restorasyon kararı, 10 yıldır uygulanmayı bekliyor. 

-Hakkari’de yok olmaya yüz tutmuş tarihi el sanatı Destar ve Cohnı kadınların eliyle yaşatılmaya devam ediliyor.