GÜNDEM 11 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, saldırılarını Başûr ve Rojava’ya kadar taşıran faşizmin her yerden beslendiğine dikkat çekerek, “Direniş de her yerde olmalı. Hedef her yerdir” dedi.

-Türkiye vatandaşlarının gelir oranları ile askeri harcamalar arasındaki dengesizlik gittikçe büyüyor. Artan yoksulluk ve işsizliğe rağmen Türk iktidarının, bütçeyi yutan savaştaki ısrarı sürüyor.

-Temyiz davası henüz sonuçlanmayan Halkbank davasının 3 Mayıs’ta yapılması planlanan duruşması gerçekleşmedi. 40 yakın gizli dosyaya işaret eden hukukçular, Halkbank lehine olumlu bir sonuç beklemiyor.

-Avukat Onur Düşünmez, Türkiye’nin işkence ile mücadelede taraf olduğu sözleşmeler incelendiğinde bu sözleşmelere aykırı davranıldığını ve bir işkence suçu olan tecride karşı yaptırımların da göz ardı edildiğini söyledi.

-Genç’in Riz köyü etrafı dağlarla çevrili kadim bir tarihe sahip. 1915, 1925 ve 1993 yılı olmak üzere 3 defa boşaltılan ve yakılan Riz köyü şimdi de HES tehdidi altında.

-Güney Kürdistan’da gazeteciler ve aktivistlere yönelik alınan son mahkeme kararını eleştiren AB açıklamasında, adil yargılama ve ifade özgürlüğü dahil birçok konuda haklara saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı.

- Suç örgütlerinin faaliyetlerinin her yıl binlerce can aldığı Meksika’da binlerce kadın, yıllardır kayıp olan çocuklarının akıbetini sormak için sokağa indi.

-ABD, sık sık gerginliklerin yaşandığı Hürmüz Boğazı’ndaki İran Devrim Muhafızları’yla karşı karşıya gelindiğini duyurdu.

-Almanya’da yapılan son bir kamuoyu araştırmasına göre bugün seçim olması halinde iktidardaki CDU-CSU ittifakının oy oranı tarihinin en düşük düzeylerine kalmaya devam ediyor.