GÜNDEM 13 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-TJK-E ve KCDK-E’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarı ile düzenlediği oturma eylem itakip edilecek.

-KNK üyesi Xalid Qadir işgal saldırılarına karşı gerillanın verdiği direnişe değinerek, "Gerilla fedai bir ruhla Türk devletinin işgaline karşı mücadele ediyor. Fakat bu tek başına yeterli değil, halkın da bu konuda mücadele vermesi gerekir" dedi.

-Hükümeti oluşturan idari bir yapının yasaları ve mahkeme kararları hiçe sayarak tecridi sistematik bir biçimde sürdürdüğünü söyleyen Av. Cemile Turhallı, "Türkiye tecritte sınırları zorluyor" dedi.

-Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Türk işgal saldırılarına karşı 15 Mayıs’ta bir çalıştay organize edecek.

-Amed'in Kocaköy ilçesine bağlı Hewrê köyünden olan Aslan Ailesi’nin iki kuşağından üç kişi gerilla saflarına katıldı. Oğlu hala dağda olan Ahmet Aslan’ın şehit kardeşlerinden birinin mezarı da yok.

-İsveç Güvenlik Polisi, 2020 yılı raporunda şiddete başvuruyu savunan çetelerin sayılarının her geçen gün artış gösterdiğini belirtti.

-Almanya Bakanlar Konseyi, Anayasa Mahkemesi’nin ön gördüğü biçimde havaya karbon monoksit salımında azalmaya gitmeyi kabul etti.

-Sierra Leone hükümeti,  BM İnsan Hakları Konseyi’ne idam cezasını kaldırmayı istediğini bildirdi.