GÜNDEM 14 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi’nin rolünü Mandela, Adams, Arafat, Otegi ve Puigdemon gibi isimlerin tarihte oynadıkları rollere benzeten Alman insan hakları savunucusu Tim Engels “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü halklara barış ve özgürlük getirecek” dedi.

-İsveç'te Rahip Aho'nun (Sefer Bileçen) hapis cezasına çarptırılmasına demokratik toplum örgütleri tepki gösterirken Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah, konuyu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

-Hasta tutsak Fatma Tokmak, salgın ile birlikte Bakırköy Cezaevi’nde baskı ve keyfi uygulamaların arttığını, 1 yıldır Kürtçe kitap verilmediğini ve iki hafta önce koğuşlarına giren gardiyanların eşyalarını dağıttığını anlattı.

-Van belediye gaspçısı-vali çevre yolu çalışmaları kapsamında Vanlıların ev ve arazilerini gasp ediyor. Belediye gaspçısı halkın malını zorla kamulaştırırken, 10 kişi bir araziye ortak etti. Şu ana kadar bin kişi kayyumun bu uygulamasından ötürü mağdur oldu.

-1906 yılına kadar dünyanın bilinen ilk kadın yönetmeni olarak da öne çıkan Alice Guy, bini aşkın film çekmesine rağmen ancak bir yüzyıl sonra tam anlamıyla hatırlanabildi.

-Fransa’nın Grenoble şehrinde faaliyet gösteren Koelis adlı medikal şirketi tarafından başlatılan bir çalışmada, prostat kanserinin alınmasında yeni bir teknik deneniyor.