GÜNDEM 16 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Şehit Ayı Mayıs’a ilişkin açıklama yapan PKK Merkez Komitesi, “Bugün de 2021 mayısı itibariyle Önderlik çizgisinde ve kahraman şehitlerimizin izinde yürüyor ve savaşıyoruz. Hareket ve halk olarak bu durum bizi gerçekten de gururlandırıyor” dedi.

-Ocak 2021’de yürürlüğe giren İnfaz Kanunu’ndaki düzenlemenin keyfi uygulamalarını anlatan Avukat Destina Yıldız tutsaklara “Önderiniz kim? Abdullah Öcalan’ı liderin olarak görüyor musun” sorularının olduğu mülakatlar yapıldığını aktarıyor.

-İskandinavya'nın yerli halkı Samiler hakkında yapılan kapsamlı bir araştırma, Sami kadınların, eğitim düzeyleri yüksek olsa da toplumun 'alt kesimlerinde' yer aldığını ve Sami parti ve örgütlerinde yeterince temsil edilmediklerini gösterdi.

-Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Çocuk İşçiliği Komisyonu üyesi Av. Ömer Sansarkan, Kürdistan ve Türkiye'de giderek artan çocuk işçiliğine ilişkin konuşarak, geçtiğimiz Nisan ayında 7 çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi.

-17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftasına ilişkin açıklama yapan ICAD Uluslararası Büro, “Yargılanması gereken, insanlık suçunu işleyen Türk devletidir” dedi.

-Yıllardır kansere neden olan tarım ilaçlarına karşı verilen mücadele ABD’de yargı kararıyla bir kez daha onaylanırken, bu tür ürünler halen kullanılmaya devam ediyor.

-Şili’de halk, yeni anayasayı yazacak 155 kişilik meclisi seçmek için sandık başında.