GÜNDEM 17 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden Özgürlük Nöbeti’ni Almanya’nın Düsseldorf kentinden gelen grup devraldı.

-TJK-E ve KCDK-E’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarı ile düzenlediği oturma eylem itakip edilecek.

-Türk devletinin saldırılarına karşı Kürdistan halkının her yerde ayaklanması gerektiğini Bayık, "Herkes bilsin ki PKK çok büyük bir tehlikeye karşı direniyor. Eğer PKK zayıflarsa, herkes darbe yer, Kürt halkı soykırımdan geçirilir" dedi.

-Türk devletin işgalciliğine karşı ulusal tutumun belirlenmesini amaçlayan ve Kürdistan’ın dört parçasından 200’den fazla ismi buluşturan çalaştayın ilk pratik adım olduğunu belirten KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, bundan sonra da farklı biçimlerde ulusal bir tutumun oluşması için çalışacaklarını bildirdi.

-HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, ekonomik çıkmazdan insan hakları ihlallerine kadar hiçbir sorunun tecritten bağımsız olmadığını belirterek, “Çözüm, tecridin sonlandırılmasıdır” dedi.

-Türk devletinin Zap, Metîna ve Avaşîn’e yönelik işgal saldırıları ve bunu karşı Kürdistan özgürlük gerillarının başlattığı “Cenga Xaburê” hamlesi sürerken, savaş cephesinde olan gerillalar ile komutanlar Güney Kürdistan’ın yurtser halkı ve aydınlarına hitaben bir mektup kaleme aldı.

-Şili’de 14 milyon seçmen, yeni anayasayı yazacak meclis ve yerel yönetimleri seçmek için sandık başındaydı.

-Liechtenstein’ın hazırladığı, AB, İngiltere ve ABD’nin de desteklediği bir önerge ise BM’ye, Myanmar’a silah transferinin bir an önce askıya alınmasını Salı günü onaylaması çağrısı yapılıyor.