GÜNDEM 18 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Amed HDP İl Binası önünde oturan ailesine seslenen YJA Star gerillası Nuda Tolhildan, "HDP il binası önünde oturan anneme ve diğer ailelere sesleniyorum; Türk devletinin kirli oyunlarına gelmeyin" dedi.

-Avukat Erselan Aktan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması öngören 18 madde maddelik yasayı AYM’nin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’yla olan çelişkisini gözeterek tekrar iptal etmesi gerektiğini vurguluyor.

-100 bin üzerinde Efrînlinin yaşadığı dar bir bölge olan Şehba hem özerk yönetim, hem Türk devleti, Şam ve Rusya açısından stratejik önemde. Rus güçlerinin Şehba’nın bazı noktalarından geri çekilmeleri bir gün sürse de stratejik olan bölge üzerine işgal pazarlıkları olasılık dışı değil. 

-Nisan ayının sonlarına doğru giderken arkadaşlara söylemek istediğim şey şu; 'gözlerimizi kamera, yüreğimizi arşiv yaptık bu dağlara ve dağlı insanlara. Bunu büyütmeye devam edelim…'

-Belçika’nın Liege kentinde önceki gün yaşanan olaylara ilişkin açıklama yapan NAV-BEL, Çeçen-Faslı çatışmasının Kürtlere mal edilmeye çalışıldığını belirtti.

-Eritre hükümeti, BMGK’ye gönderdiği bir mektupta Tigre bölgesinde ordusunun varlığını kabul etti. Mektupta askerleri geri çekme sözü de verdi.

-İtalya eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini hakkında mültecileri denizde mahsur bırakmaktan dolayı yargı süreci başlatıldı. Salvini’nin 15 Eylül’den itibaren hakim karşısına çıkması bekleniyor.