GÜNDEM 2 ARALIK 2021

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kadın karşıtı devlet ve tetikçi erkek, kadınların geliştireceği öz savunma ile cezalandırılmalıdır. Caydırıcı cezalar ancak kadınlar tarafından geliştirilebilir. Direniş saflarında yer alarak faşist erkeklikten hesap sorabiliriz.-ANALİZ

-Tam 6 yıldır Sur'un 6 mahallesinde ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' halen sürüyor. Dünyanın en uzun sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur'da, geçtiğimiz beş yıl içerisinde çok şey yaşandı. Her şeyden önce Sur’un eski tarihi ve toplumsal dokusu yerle yeksan edildi. -DOSYA

- Amed Barosu Kürt Dil Komisyonu Üyesi Av. Mehmet Arak, Kürdistan ve Kürt dilinin, ifade özgürlüğünden ziyade bir hak ve hakikat olduğunu söyledi.

-Siyasi aktivist Dimitrios Roussopolus, Türk devletinin kimyasal silah kullanımını yerinde araştırmak için uluslararası bir delegasyon oluşturulması gerektiğini söyledi.

- SES Hakkari Şube Başkanı Remzi Özer, Hakkari’deki hastanede sadece 3 çocuk doktoru olduğunu söyledi.

- Newaya Jin’ın Aralık Sayısı ‘Kavga kapınıza dayandı’ manşetiyle çıktı.

-İlk kez, bilgisayar bilimcileri ve matematikçiler, düğüm teorisi ve temsil teorisinin karmaşık alanlarında yeni matematiksel teoremleri kanıtlamaya veya önermeye yardımcı olmak için yapay zekayı kullandılar. Makine öğrenimi teknikleri, büyük veri kümelerini içeren diğer matematik alanlarına fayda sağlayabilir.