GÜNDEM 2 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Mayıs ayı şehitlerini anan PKK Yürütme Komitesi, "Gerillamız ve halkımız şehitler ayında kahraman şehitlerimizin ruhuyla, bilinciyle ve iradesiyle donanarak faşizmi yıkan, tecridi kıran ve işgali söken bir direnişi geliştirip mutlaka kazanacaktır" dedi.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2010 yılında “Demokratik Uygarlık Manifestosu”nun dördüncü kitabı olarak yayınlanan “Ortadoğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Uygarlık Çözümü” isimle eserde 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle bugün işçi sınıfı, emek sömürüsü Ortadoğu toplumunda ekonomik sorunlara ilişkin derlediğimiz çarpıcı bölümleri yayınlıyoruz.

-DAİŞ’e karşı mücadele etmek için altı yıl önce Rojava’ya gelen Alman Enternasyonalist Goran Kobanê, bu süre zarfında çok şey deneyimlemiş. Herkesi Rojava Devrimi’ni yakından tanımaya çağıran Alman savaşçı, “Kadın rolüne verilen desteği Ortadoğu’nun başka yerinde göremezsiniz. O açıdan gelip bir bakın. Birkaç ay bakın görürsünüz. İnanılmaz bir şey” dedi.

-Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, ABD Başkanı Joe Biden'ın soykırım açıklamasına dikkat çekerek, "Türkiye aleyhine davalar açılmaya başlanacak” dedi.

- Reqa’da DAİŞ’e karşı savaşan Hamalı YPG savaşçısı Rojhat Agir, "Devletin de, diğer grupların da, DAİŞ’in de zulmünü gördük. Suriye halklarını YPG koruyor. Saldırılara karşı YPG ve halk ile birlikte yaşamımızı ve sistemimizi savunduk" dedi.

-Fransız araştırmacıların 2000-2019 yılları arasında yüzbinlerce uydu fotoğrafını inceleyerek yaptıkları araştırmada, dünyadaki buzulların her yıl ortalama 267 milyar ton kadarının eridiği ortaya çıktı.

*Nature Climate Change dergisinde yayınlanan son bir araştırmaya göre, ‘dünyanın akciğerleri’ olarak tanımlanan Amazon Ormanları artık hapsettiğinden çok daha fazla karbondioksiti atmosfere salıyor.