GÜNDEM 21 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecritin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-AKP ne zaman zorlandıysa “çözüm” dedi. Çözümden anladığı Kürdistan gerillasının tek taraflı olarak silahlarını susturmasıydı… Gizliden yürüyen imha konsepti “çözüm” adıyla maskelenirken, vaat çoktu ama icraat yoktu. Türk devleti somut bir adım atmıyordu.

-KDP yönetimi, Hewlêr’i Kuzey Kürdistanlı sığınmacılara kapatıyor ama fuhuş ve cinayet suçlarından dolayı gelip şimdi birer istihbarat elemanı gibi çalışanlara sonuna kadar açıyor.

-Alman parlamenter Ulla Jelpke, üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde rolü olanların açığa çıkması için Alman devletine baskı yapılmasını istedi. Sol Parti ise Güney’in işbirlikçisinin DİTİB’deki faaliyetlerini meclisin gündemine taşındı.

-PAJK Zindan Komitesi’nden Gulê Amed, artık hiçbir PKK ve PAJK militanının, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecride ve esarete tahammülü kalmadığını söyledi.

-Kürt halk Önderi Öcalan'a yönelik tecride ilişkin konuşan YRK gerillaları, "Türk devleti özgür iradeyi tecrit edemez. Rêber Apo başta Kürt halkı olmak üzere ezilen tüm halkların gönlünde yer edindi" dedi.

-Türk devleti, iki aydır Eyn Îsa’ya saldırılarını artırdı. Rusya ve Şam, izlemekle de yetinmeyip QSD’ye baskı yaptı. Buna rağmen QSD ve halk, direnerek Türk işgalciliğine geçit vermedi.

-Fransa’da hükümetin radikal İslamcı çetelerle mücadele için dini kurumlara sunduğu ‘İlkeler Şartı’nı Türk kurumları imzalamayı reddederken, İçişleri Bakanlığı’nda ‘maskeler düşüyor’ yorumunun yapıldığı bildiriliyor.

-Son yıllardaki kuraklıklar nedeniyle açlık tehlikesinin arttığı ülkelerden biri olan Madagaskar’da 1,4 milyon kişi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.