GÜNDEM 23 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve son telefon görüşmesine ilişkin konuşan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, "Abdullah Öcalan, Türkiye demokrasi güçlerinin ve özellikle Kürt kamuoyunun/hareketinin bu mutlak tecrit politikalarını ve dolayısıyla çözümsüzlük anlamına gelen güvenlik politikalarını adeta kanıksamış olmasını eleştirmektedir" dedi. 

-Birkaç hafta içerisinde Lyon’da üç ırkçı saldırı gerçekleşti, üç kentte polis baskınları gelişti, çok sayıda kişi tutuklandı, onlarca Kürt de karakollara çağrılarak baskılara maruz kaldı. 2019’dan beri onlarca kişinin mal varlığı donduruldu.

-Özgür basın kurumları ve çalışanları 1990'lı yıllardan bu yana Türk devletinin baskı ve saldırılarına maruz kalıyor. Alanda çalışan Gazeteciler, özgür basının tüm saldırılara karşı gerçeklerden taviz vermediğini belirtti.

-PKK saflarına katıldığı ilk yer olan Dersim'den bahseden gerilla Dicle Avaşin, "Dersim dağlarının asiliği insana güven veriyor. Her bir taşı, ağacı, suyu tarihte yaşananları anlatıyor" dedi.

-Son günlerde Yahudiler ile Araplar arasındaki gerginliklerin yaşandığı Kudüs’ün doğusundaki olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı duyuruldu.

-İran Dışişleri Bakanlığı, devlet medyasında çıkan ve diplomatların ABD tarafından aldatıldığına dair iddiaları yalanladı.

-Bu yılki Dünya Günü vesilesiyle ABD’nin ev sahipliğinde düzenlenen liderler zirvesinde küresel ısınmanın yol açacağı tehlikelerin önünün alınması için önlemler yeniden masaya yatırılıyor.