GÜNDEM 24 KASIM 2021

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- 1980’den 2005’e kadar geçen süreç, esasında nesne olarak Kürt olgusundan bilinçlenen, örgütlenen ve savaşan, böylelikle özgürleşen ve özneleşen Kürt ulusal toplumuna dönüşü ifadelendirir. Buna eski kadavra ve köle Kürtlükten yeniden canlanan ve özgürleşen Kürtlüğe geçiş de diyebiliriz.-Abdullah Öcalan

-PKK’de şehadetlerin bir emir makamı olduğunu belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, “PKK şehitler partisidir; şehitlerin ölçüleri ve inançları, mutlaka Kürt halkının özgürlüğünü sağlatacaktır” dedi.

- PKK’nin 43 yıllık direniş mirasından beslenip güç aldıklarını belirten YJA Star gerillası Rûken Serhed, “Bu güç ve maneviyatla özgür bir gelecek kurmak istiyoruz. Dört parça Kürdistan’da toprağımıza saldıran düşmanı bertaraf edeceğiz” dedi.    

-1982’den beri Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni tanıyan ve yıllardır özgürlük için çalışma yürüten Ehmedê Reşit, “Önder Apo, Mazlum Doğan ve Kemal Pir'in direniş ruhu bize can verdi" diyor.

- Örgütlü kadınla hiçbir egemenlikli sistemin baş edemeyeceğini kaydeden KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Stêrk, örgütlülüğün bir sisteme dönüşebilmesi yolundaki temel parametreleri anlattı.

- Kadın kırımına yönelik devlet şiddetinin tırmandırıldığı Dersim’de kadınlar  cevabını 25 Kasım’da direniş geleneği ile verecek.

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), kadına dönük şiddetin ortadan kaldırılması ve kadın eksenli bir yaşamın inşa edilmesi için mücadele eden tüm kadınları selamladı.

- Toplumsal cinsiyeti tarih ve mitoloji perspektifinden ele alan yazar Atiye Kalkan, mitlerden beslenen ataerkil kapitalist ideolojiyi kırmak ve şiddeti kökten çözebilmek için feminist bir yapı sökümle yeni dişil gelenekler yaratmak gerektiğini vurguladı.

- Eşinden ve aile fertlerinden sistematik işkence gören Gülsün Güder zorla kapatıldığı Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yaşadığı travma sonucu felç geçirdi. Sağlık Bakanlığı ise ihmali yok sayıp davayı düşürürken eşi ise boşanmayı kabul etmiyor.

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin konuşan TJA aktivisti Halime Bayram, ulus devlet yapılanmasına karşı alanlarda olacaklarını belirtti.