GÜNDEM 26 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KESK MYK üyesi Elif Çuhadar, iktidarın baskı rejimine karşı, işçi ve emekçilerin örgütlenmesi gerektiğini belirterek, "Tek adam rejimi yürütülen baskı politikalarıyla faşizmin inşa sürecini örüyor" dedi.

-Şengal anlaşmasının Êzidî halkına yönelik yeni bir katliam planı olduğunu belirten HDP vekili Feleknas Uca, "Şengal'i boşaltmak için böyle bir anlaşma imzaladılar" dedi. 

-2020’de dünya geneline yayılan Covid-19 salgını için ev içi şiddet ve yoksullaşmayı artırsa da kadınlar sokaklardan ve haklarından vazgeçmedi.

-Etiyopya’da kuzey bölgesi Tigray’da çatışmalar devam ederken, Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin 5 Haziran 2021’de yapılacağını duyurdu.

-Sol Parti, Yeşiller, SPD ve CDU arasında yapılan anlaşmanın sonunda bu yılın başında yeniden Thüringen Eyaleti’nde başbakanlık koltuğuna oturan Bodo Ramelow’ın performansı başarılı görülüyor.

-Doğaları gereği buz tutmuş göletlerde gezmeleri gereken ren geyikleri küresel ısınma nedeniyle buzları eriyen göllerde yüzerek hayatta kalmaya çalışıyor. Yaşları küçük olanlar ise bu yolculuğu tamamlayamıyor.

-Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya’da hükümetin açıkladığı yeni ‘yeşil büyüme stratejisinde’ ülkenin karbondioksit salınımlarının azaltılması konusunda ciddi hedefler konuyor.